Türkiye, 2025-2027 döneminde sanayi sektörünün teknolojik yenilikler ve sektörel dönüşümle güçlendirilmesini planlıyor. Bu kapsamda, dış pazarlarda rekabet gücünü artırmak amacıyla teknoloji odaklı sanayi hamlesi başlatılacak. Kritik ürün ve teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesi ve üretilmesi için yeni program çağrıları yapılacak. Ayrıca, yatırım teşvik sistemiyle bütünleşik olarak uygulanacak olan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı, üretken sektörlerde ihracatı desteklemeye yönelik olarak daha etkin hale getirilecek.

Büyük Ölçekli Yatırımlar ve Yeni Teknoloji Alanları

Red Enerji 3.0 ile işletmelere yüzde 30'a varan enerji tasarrufu Red Enerji 3.0 ile işletmelere yüzde 30'a varan enerji tasarrufu

Türkiye, bölgesinde yüksek teknoloji üretim merkezi olma hedefini büyük ölçekli yatırımlar ve cazip destek paketleriyle destekleyecek. HIT-30 Programı çerçevesinde, yarı iletkenler, e-mobilite, yeşil enerji, ileri imalat, sağlık bilimleri, haberleşme, uzay teknolojileri ve yenilikçi dijital teknolojiler gibi öncelikli alanlara odaklanılacak. Ayrıca, sağlık bilimleri ve savunma sanayi alanında AR-GE çalışmalarıyla yüksek katma değerli ürünlerin yerli üretimi teşvik edilecek.

Kamu Alımları ve Yatırım Destek Paketleri

Kamu alımları yoluyla yerli ürünler ve teknoloji transferinin desteklenmesi planlanıyor. Devlet yardımları, etki analizlerine dayalı olarak sade ve etkin bir yapı ile yürütülecek. Hazine destekli kefalet sistemiyle, öncelikli yatırım ve ihracat alanlarında kredi garanti kuruluşları aracılığıyla yeni destek paketleri sunulacak. Bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak ve rekabetçiliği artırmak için özel sektör yatırımları desteklenecek.

AR-GE ve Girişimcilik Destekleri

AR-GE ve yenilik ekosistemi güçlendirilecek; AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısı artırılacak. Kuluçka merkezlerinin yaygınlaştırılması ve girişimcilere nitelikli danışmanlık hizmetlerinin sağlanması için sektörel gelişim platformları desteklenecek. Ayrıca, yüksek teknolojili imalat sanayi ve bilişim sektörlerinde büyüme potansiyeline sahip KOBİ'ler ve girişimler, küresel rekabetçilik hedefiyle daha yoğun desteklenecek. Girişim sermayesi yatırım fonlarının devamlılığı için yeni fon mekanizmaları oluşturulacak.

Kaynak: AA