Nihat AK/EGE TELGRAF-Kadınların işgücüne katılım oranı yılın ilk 6 ayında arttı ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, projelerle 2028'in sonuna kadar kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını da yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedefliyor. Kadınların yeterince temsil edilmediği bir iş dünyasının sadece bugünün değil, yarının da potansiyelini kaybettiğini vurgulayan İzmir iş dünyasının kadınları farklı bakış açıları ve yaratıcı çözümlerden mahrum bir dünya istemediklerini belirtirken taleplerini Ege Telgraf’a anlattı.
‘OLMASI YETMEZ!’
Kadınların istihdamda olmasının aslında yeterli olmayacağını dile getiren Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) kurucu başkanı Huriye Serter, “Kız çocuklarından başlarsak ki 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü yaklaşıyor. Kendimizi ülke olarak hesaba çektiğimizde yaşananları görüyoruz. Ve çocuklarımıza daha hayatın başında fırsat eşitliği sunamadığımızı daha çarpıcı olarak anlıyoruz. Hala 3 milyon 400 bin çocuğumuz okulda yok. Bunların büyük bir kısmı da kız çocukları. Bu çocuklar büyüdüğünde elbette insana yakışır iş ve gelire ulaşamıyorlar. Yani daha yola çıkarken 1-0 yenik başlıyorlar. Ülkemizde 6,5 milyona yakın ne eğitimde ne istihdamda olan Neet dediğimiz”ev genci” var. Ve 3,5 milyonunu genç kadınlar oluşturuyor. Bu çocuklarımız artık hayata karşı umutsuz ve hatta iş aramayı da bırakmış durumdalar. Bu demektir ki, İleriki yıllarda büyük bir sorun bizleri bekliyor. Bugün istihdamın yüzde 67’sini erkekler oluşturuyor. Kadınlara kalan kısım yüzde 33. Orada da ücret eşitsizliğine uğruyorlar. Ve güvencesiz çalışanlara baktığımızda bir İzmir nüfusu kadar kadın güvencesiz işlerde çalışıyor. Oysa biz diyoruz ki “kadının istihdamda olması yetmez” üst kademelerde karar mekanizmalarında olmalılar ki daha adil, ekonomisi daha düzgün, daha barışçıl bir dünyada yaşayalım” dedi.
‘CAZİP DESTEK YOK’
Ekonomik krizlerin iş dünyasında kadın erkek ayrımı yapmadığını vurgulayan Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Aşkıner, “Ekonomideki olumsuzluklar cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm iş dünyasını etkiliyor. Kadın girişimcilerde ekonominin acımasız çarkları arasında ayakta kalmaya çalışıyor. Döviz kurundaki baskı kadın ihracatçılarımızın da olumsuz etkiliyor. Kadın girişimcilerde uygun maliyetli finansmana ulaşamıyor. Bazı finans kuruluşları kadın girişimcilere pozitif yönde bir kaç puan daha düşük faizli kredi verse de bu makul bir kredi yapısından çok uzakta kalıyor. Daha kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde sağlanacak destekler, kadın girişimcilerin iş dünyasındaki varlıklarını geliştirmelerine katkı sağlayabilir. Kadın girişimcilere özel düşük faizli krediler, uzun vadeli ödeme planları veya hibe programları sunulmalıdır” dedi.
‘KADINA İHTİYAÇ VAR’
Kadınlara yönelik çalışmalarıyla ön plana çıkan iş insanlarından Nurgül Uçar Aktuğ, “İş dünyasında kadın-erkek ayrımı olamaz olmamalıdır. Kadınların da erkeklerle eşit fırsatlara sahip olması gerekir. Cinsiyet bir dezavantajı değil, bir zenginlik kaynağıdır. Kadınlar tarih boyunca iş dünyasında yeterince temsil edilmemiştir. Günümüzde bile birçok ülkede kadınların istihdam oranı, olması gerekenin çok gerisinde varlığını sürdürüyor. Bu durumun birçok nedeni vardır: toplumsal cinsiyet rolleri, verimlilik, geleneksel iş anlayışı ve iş yerlerinde cinsiyete dayalı ön yargılar. Kadınların iş dünyasında olmaması, hem ekonomik hem de sosyal kalkınma açısından ciddi bir kayıptır. İş dünyasında kadınların daha fazla yer alması, sadece kadınların özgürleşmesi ve ekonomik açıdan kazanç elde edemeyeceği anlamına gelmez, aynı zamanda toplumun daha zengin, üretken ve yaratıcı olabilmesi anlamına gelir. Kadınların iş dünyasında yeteri kadar temsil edilmediğinin gündeme gelmiş olması aslında kadına olan bir ihtiyacın göstergesidir. Kadınlar farklı bakış açıları ve entegre çözümler üretirler. Çeşitliliğin olduğu bir iş ortamı, farklı perspektiflerin bir araya gelmesiyle daha yaratıcı ve kusursuz çözümler üretir. Kadınlar, erkeklerden farklı deneyimlere ve yapılara sahip olabilirler; bu da bir şirketin rekabet gücünü artırır. Masum Narin’in ölmesinin yarattığı yanki kadınlarında bu toplumda varlığının bir tokat gibi dışa vurumudur. Kadınların iş dünyasında daha fazla olabilmesinin çözümü siyasetten sanata bir çok alanda olmalarından geçer” ifadelerini kullandı.