Bilim insanları, tatlı su ekosistemlerinde yaşayan hayvan türlerinin yaklaşık dörtte birinin neslinin tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesinde yer alan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan yaklaşık 23.500 hayvan türü, son yıllarda artan çevresel tehditlerle karşı karşıya kalıyor.

‘CİDDİ BİR YOK OLMA RİSKİ’

Araştırmacılar, tatlı su ekosistemlerinde yaşayan balık, yengeç ve yusufçuk gibi hayvanları inceledi. Söz konusu türlerin büyük bir kısmı, su kirliliği, baraj yapımları, tarım faaliyetleri, iklim değişikliği ve aşırı avlanma gibi tehditlere maruz kalıyor. Bu durumun sonucunda, tatlı su hayvanlarının yaklaşık %24’ünün ciddi bir yok olma riski taşıdığı belirlendi.

Araştırma, tatlı su ekosistemlerinin gezegen yüzeyinin yalnızca %1'ini kapsadığı, ancak dünya hayvan türlerinin %10’unun bu alanlarda yaşadığına dikkat çekiyor. Çalışmanın yazarlarından Catherine Sayer, bu ekosistemlerin hayvanların yaşam alanları açısından son derece kritik olduğunu vurguladı. Sayer, “Birçok türün yok olma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olan tek bir tehdit değil, aksine bu tehditlerin birleşik etkileri söz konusu” dedi.

Zelenskiy: "2025, Ukrayna için onurlu barışın yılı olacak" Zelenskiy: "2025, Ukrayna için onurlu barışın yılı olacak"

‘TEHDİTLER ÖZELLİKLE BELİRLİ BÖLGELERDE YOĞUNLAŞIYOR’

Araştırma, tatlı su ekosistemlerinin tehdit altında olduğu bölgeleri de ortaya koydu. Çalışmaya göre, Orta Afrika’daki Victoria Gölü, Bolivya ve Peru sınırındaki Titicaca Gölü, Hindistan ve Sri Lanka’daki Batı Ghats çevresindeki sulak alanlar, bu türlerin en çok tehdit altında bulunduğu bölgeler arasında yer alıyor. Brezilya'daki Ceara Federal Üniversitesi’nden biyolog Patricia Charvet, nehir ve sulak alanların çevresindeki ekosistemler üzerinde büyük bir etki yarattığını belirterek, “Bu alanlarda meydana gelen bir kirlenme ya da çevresel bir felaket tüm türü tehdit altına sokabilir. Bu hayvanların başka bir sığınakları yok” dedi. Charvet, bu ekosistemlerin dar bir alana sıkışmış durumda olduğunu ve bir tehdit durumunda hayvanların kaçacak yer bulamadığını vurguladı.

Kaynak: AA