Almanya'da yaşlanan nüfusun etkileri üzerine hazırlanan 9. Yaşlanma Raporu, ülkedeki 80 yaş ve üstü bireylerin sayısının hızla arttığını ortaya koydu. Federal Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Lisa Paus ve Prof. Dr. Martina Brandt'ın Berlin'de düzenlediği basın toplantısında duyurulan rapor, Almanya'daki yaşlı nüfusun yaşam koşulları, maddi güvenlik, sağlık hizmetleri, istihdam, bakım ihtiyaçları, sosyal ilişkiler ve siyasi katılım gibi pek çok önemli konuda değerlendirmeler içeriyor.

Los Angeles adeta cehenneme döndü! Yangının sırrı açıklandı… Los Angeles adeta cehenneme döndü! Yangının sırrı açıklandı…

Yaşlılar (13)

Raporun öne çıkan bulguları arasında, Almanya'da 80 yaş ve üzeri nüfusun 2023 yılı itibarıyla 6 milyon kişiye ulaştığı, ancak bu sayının 2050 yılına kadar 8 ila 10 milyona çıkmasının beklendiği yer alıyor. Yaşlanan nüfusla birlikte, bakıma muhtaç yaşlı sayısının da artacağı belirtiliyor. 2023'te 5,7 milyon olan bakıma ihtiyacı olan kişi sayısının, 2055 yılına kadar 7,6 milyona yükseleceği tahmin ediliyor.

Bakan Lisa Paus, raporun tanıtımında yaptığı konuşmada, Almanya'daki yaşlı bireylerin yaşam gerçekliklerinin son derece çeşitlendiğine dikkat çekerek, bu çeşitliliğin tanınması ve aktif şekilde teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. "Cinsiyet, köken ya da sosyal durum ne olursa olsun tüm yaşlılar, toplumda eşit katılım fırsatlarına sahip olmalıdır" diyen Paus, yaşlı bireylerin topluma entegre olabilmesi için sosyal politikaların güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Yaşlı Nüfus

Bakan Paus, özellikle göç geçmişi olan kadınların hâlâ sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı konumda olduğunu belirterek, bakanlıklarının yalnızlıkla mücadele stratejileri geliştirdiğini, yaşlıların sosyal uyumunu artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Paus, aynı zamanda yaşlı bireyler için konforlu, güvenli ve bağımsız yaşam alanlarının oluşturulması gerektiğini belirtti.

Raporda, yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin artırılması adına çeşitli stratejik planların oluşturulması gerektiği vurgulanıyor. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte, sosyal hizmetlerin, bakım hizmetlerinin ve yaşlılar için uygun yaşam alanlarının öneminin daha da arttığına dikkat çekiliyor.

Kaynak: AA