Çekya’nın başkenti Prag’da, Vltava Nehri üzerinde yer alan tarihi Karl Köprüsü, Noel döneminde canlanan bir gelenekle ziyaretçilerini büyülüyor. Köprüyü süsleyen gaz lambaları, özel bir görevli olan “lamba yakıcı” tarafından yakılarak görsel bir şölen sunuyor.
‘TARİHİ BİR GELENEK YAŞATILIYOR’
14. yüzyılda Kral 4. Karl’ın isteğiyle Alman mimar Peter Parler tarafından inşa edilen Karl Köprüsü, sadece tarihi yapısıyla değil, aynı zamanda benzersiz bir aydınlatma geleneğiyle de dikkat çekiyor. Noel zamanı, “lampář” adı verilen lamba yakıcı, resmi kıyafetiyle köprüdeki gaz lambalarını sırasıyla yakıyor. Bu işlem, köprünün tarihi atmosferini adeta canlandırırken, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Yalnızca yayalara açık olan köprü, 515 metre uzunluğunda ve üzerinde 30 tarihi heykel bulunuyor. Bu heykellerden biri, Osmanlı askerini tasvir eden Barok tarzı bir eser. Üzerindeki kılıç, kırbaç ve zindan motifleriyle dikkat çeken heykel, Osmanlı’nın bölgedeki tarihine göndermede bulunuyor. 1714 yılında Ferdinand Brokof tarafından yapılan bu heykel, turistlerin en çok ilgi gösterdiği detaylardan biri.
‘ZİYARETÇİLERİN FAVORİ NOKTASI’
Köprüyü ziyaret edenler, lamba yakıcının ritüelini ilgiyle izlerken, bu anları telefon ve fotoğraf makineleriyle kaydetmeyi ihmal etmiyor. Bazı ziyaretçiler lamba yakıcıyla hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Köprünün her iki ucunda yer alan “Eski Şehir Kulesi” ve “Küçük Kasaba Kulesi” de ziyaretçilere şehir manzarasını gözlemleme fırsatı sunuyor. Köprünün üzerinde ise sokak sanatçıları performans sergileyerek tarihi dokuyu sanatla buluşturuyor.