Su, yaşamın vazgeçilmezi olup sağlığımız için kritik bir öneme sahiptir. Uzmanlar, vücudun su ihtiyacının günlük 8-10 bardak olarak karşılanması gerektiğini belirtiyor. Ancak son yapılan araştırmalar, şişelenmiş su içmenin beklenmedik sağlık riskleri barındırdığını ortaya koydu.
Bilim insanlarına göre, şişelenmiş suyun içinde bulunan plastik parçacıklar, insan sağlığını tehdit eden önemli bir etken olabilir. Ortalama bir litre şişelenmiş suda yaklaşık 240 bin plastik parçacık bulunduğu belirtiliyor. Bu mikroplastikler, kanser, doğurganlık sorunları ve doğum kusurları gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca, bu plastik parçacıkların boyutlarının çok küçük olması, doğrudan kan hücrelerine ve beyne geçmelerine neden olabiliyor.
Uzmanlar, plastik şişelerin yapımında kullanılan ftalatlar gibi kimyasalların da sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor. Ftalatlar, gelişim, üreme, beyin, bağışıklık ve diğer sağlık sorunları ile ilişkilendiriliyor.
Çevreye olan etkisiyle de dikkat çeken bu plastiklerin, yalnızca su şişelerinde değil, şişelenmiş içeceklerde ve hatta ketçap, mayonez gibi gıda ürünlerinde de kullanıldığına dikkat çeken uzmanlar, yeniden kullanılabilir şişelerin hem çevre hem de sağlık açısından faydalı olduğunu vurguluyor.
Kaynak: NTV