Suudi Arabistan, Cidde'de düzenlenen 4. Yüksek Düzeyli Küresel Bakanlar Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Konferans, dünya çapında sağlık liderleri ve uzmanlarını bir araya getirerek, antimikrobiyal direnç (AMR) sorununa dikkat çekmeyi ve bu küresel sağlık tehdidiyle mücadele için bir yol haritası geliştirmeyi amaçladı. Toplantı, antibiyotik direncindeki küresel artışa karşı etkili adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı.
Konferansta, her yıl 1.3 milyon kişinin ölümüne yol açan antimikrobiyal dirençle mücadele için küresel iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Dünya liderleri, bu "sessiz salgın" ile mücadelede ortak çabaların birleştirilmesi konusunda fikir birliğine vardı. Ayrıca, antimikrobiyal direncin insan sağlığından hayvan ve bitki sağlığına kadar geniş bir etki alanı oluşturduğu, bunun da ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyebileceği vurgulandı.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Fahd bin Abdul Rahman Al-Jalajel, yaptığı açıklamada, "Krallığın bu konferansa ev sahipliği yapması, bu küresel zorlukla yüzleşmeye olan bağlılığımızın açık bir göstergesidir. Eğer önlemlerimizi hızla almazsak, pek çok hastalığı tedavi edemediğimiz, antibiyotiklere olan ihtiyacımızın karşılanamadığı bir gelecekle karşı karşıya kalabiliriz" dedi. Bakan, modern tıbbın korunmasının, gelecekteki nesiller için büyük önem taşıdığını da sözlerine ekledi.
Konferansta, antimikrobiyal direncin önüne geçilmemesi halinde, 2050 yılına kadar dünya genelinde can kaybı sayısının 39 milyon kişiye ulaşabileceği uyarısı yapıldı. Suudi Arabistan, bu alanda üç yenilikçi girişimi hayata geçirmeyi planlarken, toplantı küresel ölçekte antimikrobiyal dirençle mücadelede bir dönüm noktası olarak görülüyor.