Eğer galaksi sürekli hareket ediyorsa, neden gökyüzündeki yıldızlar sabit görünüyor? Bu soru, astronomiyle ilgilenenlerin kafasını karıştırabilir. Ancak gerçekte, yıldızlar sürekli hareket hâlindedir; peki ama neden biz onları sabit görürüz?
“EN YAKIN YILDIZ”
Yıldızların gökyüzünde sabit gibi görünmesinin ardında, uzayda her şeyin inanılmaz hızlarla hareket etmesine rağmen, aradaki muazzam mesafelerin rolü vardır. Yıldızlar, saniyede birkaç kilometre hızla hareket etse de, galaktik ölçekte bu hızlar genellikle ihmal edilebilir düzeydedir. Örneğin, en yakın yıldızların bile bizden birkaç ışık yılı uzaklıkta olduğunu düşünün. Bir yıldız, 60-70 yıl içinde yalnızca küçük bir mesafe kat eder. Bu hareket, o kadar büyük bir mesafede kaybolur ki, gökyüzünde sabitlenmiş gibi görünür.
“BÜYÜK MESAFE”
Daha somut bir örnek vermek gerekirse, Dünya’dan 10 ışık yılı uzaklıkta olan bir yıldız, uzayda 10 km/s hızla hareket eder. 100 yıl boyunca bu yıldız yaklaşık 30 milyar kilometre yol alır. Ancak yıldız bu mesafeden çok daha uzak bir noktada yer alır ve yaklaşık 90.000 milyar kilometre. Bu kadar büyük bir mesafede, 30 milyar kilometrelik bir hareket gözle görülür bir fark yaratmaz.
WEBTECNO