Soğuk havaların etkisiyle ortaya çıkan yüz felci vakalarına dikkat çeken uzmanlar, ilk belirtilerle birlikte hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanın son derece önemli olduğunu vurguladı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, halk arasında "yüz felci" olarak bilinen ve yüzün bir kısmının ya da tamamının kaymasına neden olan fasiyal paralizisin en yaygın nedeninin uçuk virüsü olduğunu belirtti. Eravcı, "Yüz felci, genellikle beyin inmeleriyle ilişkilendirilen ancak halk arasında yüzün kayması olarak bilinen, enfeksiyonla ortaya çıkan bir hastalıktır. Enfeksiyon sıklığının arttığı dönemlerde bu hastalığın riski de artar ve en çok suçlanan virüs uçuk virüsüdür. Uçuk virüsü ve herpes simpleks virüsleri, yüzümüzdeki sinirlerin daralmasına, ödem oluşmasına ve fonksiyon kaybına yol açar. Bu durum, her yaşta görülebilir. Erken tedavi, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve sekelsiz bir iyileşme sağlanmasına katkı sunabilir. Bu nedenle erken müdahale büyük önem taşır. Yüz felci şüphesi durumunda acil servise veya kulak burun boğaz ve nöroloji uzmanlarına başvurmak gerekir" dedi.
Eravcı, uçuk virüsünün soğuk havalarla birleşerek bazı kişilerin sinirlerinde şişme ve sıkışmaya yol açabileceğini belirtti. Soğuk havanın etkisiyle sinirlerin şişmesi, bu durumun hafif ya da ağır sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Eravcı, "Soğuk havanın doğrudan etkisi değil, soğuktan kaynaklanan uçuk virüslerinin sinirlerde ödem yapması, sinirin kulaktan geçerken sıkışmasına neden olabilir. Bu durum hafif ya da ağır formlar gösterebilir. Hafif vakalarda yalnızca kortizon tedavisi yeterli olabiliyorken, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir" diye konuştu.
Yüzde kayma belirtilerinin bazen dışarıdan fark edilmeyebileceğini belirten Eravcı, "Yüzün tamamında bir kayma olduğunda bu durum dışarıdan hemen fark edilebilir. Ancak başlangıçta, kişi hafif belirtileri fark etmeyebilir. Erken dönemde tedaviye başlanması, sonuçların çok daha iyi olmasını sağlar. Bu nedenle, kayma veya hafif bir his kaybı durumunda erken başvuru önemlidir" diyerek sözlerini tamamladı.