Eğitim

Siyasetten eğitime… “Kurum olarak her zaman destek olacağız”

Abone Ol

MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- Siyasi kariyerinin yanı sıra eğitim konusunda da büyük adımlar atan Büyük Birlik Partisi Buca İlçe Başkanı Mehmet Turan 2002 yılından itibaren özel eğitim gereksinimi olan çocukların ihtiyaçlarını karşılamak adına Dilgem Eğitim Kurumları İzmir Yönetim Kurulu’nda Başkanlık görevine geçti. Turan, kurum olarak disleksi, görme ve işitme engelli aynı zamanda bedensel engelli çocukların eğitimlerini üstlendiklerini de belirtti.

“ÜCRETİ TAMAMEN DEVLET VERİYOR”

Devletin desteğiyle kurumun birçok çocuğa hizmet verdiğini söyleyen Turan, “Kuruma 2004 yılına kadar emekli sandığı ve SSK’sı olan kişiler gelebiliyordu. Ama 2004 yılından sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yeşil kartlı, sosyal güvencesi olmayan, 18 yaş altı ve üstü çocuklarımız gelebiliyor. Bu çocuklarımıza da eğitim hakkı verildi. Bu çocuklar için devletin okulları da var. Devlette ayda 8 saat bireysel, 4 saat grup halinde 2 çeşit eğitim var. Bunun ücretini tamamen devlet veriyor. Yönetmelikten dolayı bizler de özel öğrenci alamıyorduk. Ama bundan sonra gelebilecekler” dedi.

“HER YERDE HİZMET VERİYORUZ”

Kurum olarak ulaşım güçlüğü çekilen yerde ikamet eden çocuklara da hizmet verdiklerini söyleyen Turan, “Engelli grupları olarak; görme engelliler, işitme engelliler, fiziksel engelliler, öğrenme ve dil-konuşma güçlüğü çeken çocuklarımız var. Birçok ülkede yaşayan vatandaşlar bunun ücretini kendileri karşılıyor. Biz, bu işi gerçekten Türkiye’de çok iyi yapıyoruz. Ciddi anlamda devletin de buna yönelik bir yatırımı var. En ücra yerlerde bile kurum olarak varız. Çocuklarını evden çıkaramayan ailelere servis gönderiyoruz. Çocuklarımızı evlerinden alıp onlara eğitim verebiliyoruz “dedi.

“HER ALANDA ÖZEL EĞİTMENLERİMİZ MEVCUT”

Her eğitim alanına göre mesleğinde profesyoneller kişilerle çalıştıklarını belirten Turan, “Özel çocuklarımızdaki engel gruplarına göre çalışan personellerimiz var. Bunun içerisinde okul öncesi öğretmenlerimiz, özel eğitim alan öğretmenlerimiz, terapistlerimiz, psikologlarımız mevcut. Örneğin konuşma güçlüğü çeken çocuklarımız varsa; konuşmaya yönelik eğitime gelir. Devletten bununla ilgili bir rapor alması gerekiyor. Bazen bu çocuklar devlet okullarında eğitime başlıyor ama özel durumları fark edilemiyor. Bu çocukların tespiti ile ilgili MEB çalışmalar yapıyor. Sınıf öğretmenleri bunun tespitini yapıp okulun rehberlik servisine yönlendiriyor. Rehberlik servisi de Rehberlik Araştırma Merkezleri’ne yönlendiriyor. Bulgular sonucu hastaneye gidip eğer gerekiyor ise sağlık raporu alıp özel eğitim kurumlarına başvurabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİ ÇOCUKLARI ÇOK ETKİLEDİ”

Pandemi döneminde çocuklarda birçok sorunun ortaya çıktığını söyleyen Turan, “Çocuklar eve kapanınca tablet, televizyon bağımlısı oldu. Bu da çocuklarda konuşma güçlüğü sorunları ortaya çıktı. Vakalarda artış başladı. Kurum bunlarla ilgili önlemleri almaya başladı. En çok gelen müracaatlar bunun üzerine” dedi.