Ege Telgraf Gazetesi'nden Yasemin Ekren'in haberine göre; "Son günlerde artan gıda zehirlenmesi vakaları dikkatleri uzmanlara çekti. Vatandaş bu durumu, yüksek sıcakllara bağlarken halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Gül Ergör, besin zehirlenmelerinin asıl nedeninin mikroplar ve bakteriler olduğunu açıkladı.

Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? İşte dikkat etmeniz gerekenler Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? İşte dikkat etmeniz gerekenler

Gıda zehirlenmesinin, besinlerin bekletilip kapaklarının açık bırakılması nedeniyle gerçekleştiğini söyleyen Ergör, “Tencerelerin kapaklarının açık bırakıldığı süreçte veya yemeği pişiren kişilerden besine mikrop geçerse tehlike başlıyor. Yemeğin içerisinde mikroplar çoğalıyor. Oda sıcaklığının 30 dereceyi geçtiği yaz aylarında yemekler geç soğuyor. Yüksek sıcaklık mikropların üremesini sağlıyor, yemek soğusa bile üreme durmuyor. Yemek servis edildiği zaman da besin zehirlenmesi gerçekleşiyor. Köy düğünlerinde yemekler bir gece önceden pişiriliyor ve kapakları açık kalıyor. O süre boyunca toz, toprak ve her çeşit mikroba açık bir şekilde soğuyor. Sadece bakterilerle değil virüslerle de besin zehirlenmesi yaşanabiliyor. Hijyen kurallarını dikkate almadan pişirilen yemeklerde bu durumla karşılaşıyoruz. Artan sıcaklarla birlikte su tüketiminin yüksek olduğu zamanlarda su kesintileri gerçekleşebiliyor. Kesinti süreci boyunca eski ve boş borular, topraktan ve çevredeki sulardan pis suyu emebiliyor. Tamir sonrası borunun içerisine su geldiğinde o mikroplar kullanıcıların içtiği, sebzesini meyvesini yıkadığı su oluyor. Bu da su yoluyla zehirlenmeye neden oluyor” dedi.

Besin zehirlenmesinin hijyenik olmayan koşullarda pişirme ve dışarıdan gelen bakteriler sonucunda gerçekleştiğini söyleyen Ergör, “Tek başına sıcak, yemeği bozmaz, yüksek sıcaklık besinin üzerinde bulunan bakterilerin çoğalmasını sağlar” dedi. Vatandaşa gıda zehirlenmesinden korunmak için öneriler veren Ergör, “Evde yemek yaparken hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Çiğ ve pişirerek yediğimiz ürünleri birbirine yaklaştırmamalı, aynı kesme tahtasını kullanmamalıyız. Yıkama suyu mutlaka şebeke suyu olmalı, kuyu suyundan mikrop bulaşma oranı yüksek oluyor. Hastalarımızın gıda zehirlenmesine neden olan bir ürün veya bir mekanı incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için sağlık kurumlarına bildirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF