Son günlerde Türkiye genelinde artan sıcaklık çarpması vakalarıyla ilgili detaylı bir açıklama yapan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, aşırı sıcak ve nemli havalarda vücut sıcaklığının 40 dereceyi aşarak hayati organları olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Güngör, sıcak çarpmasının özellikle yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar için büyük risk oluşturduğunu belirtti.

Sıcak çarpması belirtilerinin baş dönmesi, halsizlik, denge kaybı, yorgunluk, ciltte solgunluk veya kızarıklık şeklinde ortaya çıktığını ifade eden Güngör, hastalarda bulantı, kusma ve şiddetli baş ağrısının da görülebileceğini dile getirdi. Tedavi yöntemleri olarak ise ilk aşamada vücut sıcaklığının hızla düşürülmesi gerektiğini, bunun için soğuk duş veya buz uygulamasının yapılabileceğini söyledi. İkinci aşamada elektrolit bozukluklarının düzeltilmesi için sıvı takviyesi gerektiğini belirten Güngör, üçüncü aşamada ise semptomlara yönelik tedavi uygulandığını açıkladı.

Okul çağındaki çocuklar için diş sağlığı tehlikede: Aileler dikkat! Okul çağındaki çocuklar için diş sağlığı tehlikede: Aileler dikkat!

Sıcak çarpmasından korunmak içinse Güngör, aşırı sıcak ve nemli ortamlardan kaçınılması, bol sıvı tüketilmesi, açık renkli ve hafif giysilerin tercih edilmesi, baş ve vücut bölgelerini koruyan şapka veya şemsiye kullanılması, egzersiz saatlerinin iyi planlanması gerektiğini önerdi. Güngör, bu tedbirlerin uygulanmasıyla sıcak çarpması riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini ve bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskinin minimize edilebileceğini dile getirdi.

Kaynak: İHA