Türk ve Japon tasarım öğrencileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmet Merkezi'nde düzenlenen 10. Uluslararası Tasarım Atölyesi kapsamında "Çamurun Kalbi" isimli seramik şekillendirme atölyesinde bir araya geldi. Etkinlik, iyilik teması çerçevesinde, engelli sanatçı adaylarına sanat yoluyla destek sağlamayı amaçladı.

İyilik Temasıyla Sanatla Buluşma

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Japonya Shizuoka Sanat ve Kültür Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın eşi Öznur Tugay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı da katıldı. Tugay, katılımcılarla birlikte çamura şekil vererek sohbet etti.

15.09.2024 15654F89 7Ab3 41Dd Bd16 16A21E728Bd0

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı’ndan Açıklamalar

Ela Hızlı, etkinliğin engelli bireyler için çok faydalı olduğunu belirtti: "Japon ve Türk tasarım öğrencileri, engelli sanatçı adaylarımızla bir araya gelerek, iyilik temasıyla seramik ve çömlek çalışmaları yaptılar. Bu çalışmalar, engelli vatandaşlarımızın sanat içinde etkin bir şekilde yer almalarına destek sağladı ve kendilerini iyi hissetmelerine katkıda bulundu."

Tasarım Atölyesinin 10. Yılı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan, bu projeyi 10 yıldır sürdürdüklerini ve Türk ve Japon tasarımlarını ortak bir tema etrafında birleştirdiklerini açıkladı: "Bu yılki temamız iyilik. Türk ve Japon tasarım öğrencilerini beşerli gruplar halinde bir araya getiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bize bu projede çok güzel destek verdi."

15.09.2024 1Ff0430F E730 430D 85E9 91Ebb4770E6B

Japon Üniversitesinden Genişleyen Perspektifler

Japonya Shizuoka Sanat ve Kültür Üniversitesi Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasuko Takayama, ortak yaratım sürecinin her aşamada genişlediğini ve iyiliğin arttığını vurguladı: "10 yıl önce başladığımızda küçük bir projeydi, ama hızla büyüdü. Türkiye’nin misafirperverliği de bu büyümeyi etkiledi."

50 yıl sonra sahnede! Tan Sağtürk'ten Romeo ve Juliet operasında duygusal mesaj 50 yıl sonra sahnede! Tan Sağtürk'ten Romeo ve Juliet operasında duygusal mesaj

Engelli Katılımcılardan Duygular

Etkinliğe katılan engelli birey Erkan Kızıldağ, sanatın kendisine sevgi ve şifa getirdiğini belirterek, "Seramikle, müzikle ve takı tasarımıyla uğraşıyorum. Sanat benim çok iyi arkadaşım. Bugün arkadaşlar edindim ve mutlu oldum. Sanatla birlikte bana sevgi ve şifa geldi," dedi.

15.09.2024 1E40690C F8A8 4657 9A8C D21B2Dc5F3De

Tasarım Öğrencilerinin Gözünden Etkinlik

Türk tasarım öğrencisi Beril Yıldırım, Japon arkadaşlarıyla birlikte iyilik teması etrafında etkinlik düzenlemenin empati duygularını geliştirdiğini ifade etti: "Engelli arkadaşlarımızla güzel bir deneyim kazandık ve empati duygumuzu da geliştirdik." Japon tasarım öğrencisi Marooka Sachie ise Türkiye'ye ilk gelişinde böyle bir etkinlikte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti: "Burada dünyam genişledi." Wakana Yamaguchi, Türkiye’yi daha fazla görmek istediğini söyledi: "Böyle bir etkinliğe katıldığım için çok mutluyum. Türkiye’yi daha fazla görmek istiyorum."

Bu etkinlik, sanatın gücüyle engellerin kalkabileceğini ve uluslararası iş birliğinin güzellikler yaratabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: Bülten