EPDK'dan enerji sektörüne 11 şirkete yeni lisans onayı EPDK'dan enerji sektörüne 11 şirkete yeni lisans onayı

Bin 711 üretici tarafından yaklaşık 85 bin dönüm alanda ekimi yapılan şeker pancarlarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu sürüyor. Çiftçiler, yaklaşık altı aydır gece gündüz bakımını yaptıkları pancarların sökümünü gerçekleştirmeye başladı. Sökülen pancarlar, traktör ve kamyonlarla fabrikaya taşınıyor. Burada yapılan analizlerin ardından, pancarlar kıyım işlemi için fabrikaya gönderiliyor. Çeşitli işlemlerden geçtikten sonra, şeker pancarı toz şeker haline getirilerek hijyenik ortamlarda torbalanıyor ve satışa hazır hale getiriliyor.

Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, bu yıl 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını belirterek, “Tatlı yolculuğumuz devam ediyor. Şeker pancarlarımızı fabrikaya almaya başladık. Kıyım, arıtma, mayalama ve ambalajlama işlemlerinden sonra şekerlerimiz ambarlarda birikmeye başladı. Günlük ortalama 12 bin ton pancar alımını gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 450 bin ton pancar işlemeyi hedefliyoruz. 43 bin 660 ton A kotası ve 12 bin 500 ton ihraç kayıtlı C şekeri olmak üzere toplamda 56 bin 160 ton şeker elde etmeyi planlıyoruz. Bu üretimle, çiftçiye ödeyeceğimiz pancar bedeli ve satacağımız şekerle ödeyeceğimiz nakliye bedelinde melas ve küspenin ilin ve ülkenin ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.

Bağlar Mahallesi'nde şeker pancarı sökümü yapan çiftçi Cevat Özdemir ise, şeker pancarı ekimine nisan ayında başladıklarını belirterek, “Çiftçilik, uzaktan bakıldığı gibi kolay bir meslek değil. Genel olarak çok zor. Özellikle şeker pancarı işçiliği zor olan bir meslektir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA