Kültür-sanat

Salda Gölü, Mars'a benzerliğiyle Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası Listesi'ne girdi

Burdur'daki Salda Gölü, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi"ne girmeyi başardı. Gölün Mars gezegenine benzerliği, bu başarıda etkili oldu

Abone Ol

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı, Salda Gölü’nün jeolojik miras olarak değerlendirilmesinde önemli rol oynadı. Balcı, Salda'nın yalnızca görsel değil, bilimsel açıdan da büyük bir değere sahip olduğunu vurguladı. "Salda Gölü, jeolojik olayları tanımlayabilecek nitelikte bir görselliğe sahip ve bilimsel bilgi birikimi açısından da önemli bir kaynak," dedi.
 

MARS İLE BAĞLANTISI VE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Salda’nın karbonat yapıları, NASA'nın Mars araştırmaları ile kıyaslandığında, "Mars’taki Jezero kraterine benzer ender yerlerden biri" olarak tanımlanıyor. Bu özellik, Salda Gölü’nün, Mars'ta yaşam arayışına yönelik bilimsel araştırmalarda önemli bir referans noktası olabileceğini gösteriyor.

Balcı, "Bu seçimde bilimsel bilgi kritik bir kriterdi. Salda Gölü'nün korunması gerektiğini vurguladık ve bu bilgi, Jeolojik Miras Komisyonu tarafından dikkate alındı," diye ekledi.

İKLİM KRİZİ VE KORUMA GEREKSİNİMİ

Prof. Dr. Balcı, Salda Gölü’nün çevresindeki karbonatların insan baskısı altında olduğunu belirterek, iklim krizi nedeniyle kolaylıkla yok olabileceği konusunda uyardı. Bu nedenle gölün korunmasına yönelik çağrıda bulundu.

Balcı, "Dünyanın bu alanı koruması gerektiğini kabul etmesi, uluslararası camiada da önemli bir adım oldu," ifadelerini kullandı.

GELECEK POTANSİYELİ

Salda Gölü’nün, Acı ve Yarışlı gölleriyle birlikte Göller Bölgesi’nin "jeopark" potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Balcı, bu durumun bölge turizmine büyük katkı sağlayabileceğini belirtti.