Niğde'nin Çiftlik ilçesine bağlı Kömürcü köyü yakınlarındaki Göllüdağ'ın zirvesinde yer alan Tabal Krallığı Antik Kenti'ne ait tarihi kalıntılar, yapılan dron çekimleriyle görüntülendi. 2 bin 800 yıllık geçmişe sahip olan antik kent, köylüler tarafından tesadüfen keşfedildi. 1932 yılında köyde yaşayan Civan Ali tarafından bulunan bu kalıntılar, ertesi yıl ünlü arkeolog Remzi Oğuz Arık tarafından ilk bilimsel kazı çalışmalarına sahne oldu.

Siyah Kalp dizisinin yeni bölümünde Cihan'ın gerçeklerle sınanması nelere yol açacak? | Siyah Kalp 14. bölüm Siyah Kalp dizisinin yeni bölümünde Cihan'ın gerçeklerle sınanması nelere yol açacak? | Siyah Kalp 14. bölüm

Geç Hiti dönemine ait olan ve bölgeye hakim bir şehir devleti olarak bilinen Tabal Krallığı, dış sur sistemiyle çevrili bir şehir olarak inşa edilmiş. Şehir, 3 metre genişliğinde, 5 metre yüksekliğinde ve 3 ana kapıya sahip olan surlarla korunuyor.

Tabal Krallığı (1)

Aslan Heykelleri ile Ünlü

Tabal Krallığı Antik Kenti, özellikle aslan heykelleriyle tanınıyor. Bölgedeki üç ayrı kazı döneminde ortaya çıkarılan heykeller, antik kentin kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor. 1934 yılında yapılan kazılarda bulunan çift başlı aslan heykeli, en önemli eserlerden biri olarak Niğde Müzesi'nde sergileniyor.

Kaynak: İHA