Nihat AK/EGE TELGRAF- Deniz, kum ve güneşin çekiciliğiyle İzmir'in plajları, yine aileler ile arkadaş grupları için popüler birer buluşma noktası haline geldi. Hafta sonları baş döndüren kalabalıklara hizmet vermekte zorlanan turizm tesisleri, hafta içi günlerde büyük bir sakinlik yaşıyor. Dengesiz bir sezon geçirdiklerini belirten turizmciler Ege Telgraf’a önemli değerlendirmelerde bulundu.

HAFTA SONU ÇOK YOĞUN

Hafta sonları sahillerde mahşeri bir kalabalığın oluştuğunu belirten turizmci Cem Kılıç, “Turizm sezonunun neredeyse ortasındayız. Hizmet verdiğimiz günler arasında bir çarpıklık söz konusu. Hafta sonları büyük bir yoğunluk yaşıyoruz. Cumartesi ve Pazar günleri yerli turistler sahillere akın ediyor. Hafta içi günlerde ise son derece sakin bir dönem geçiriyoruz. Yurttaşımız hafta içi günlerde sahile gelirlerse kendilerine daha uzun süreli hizmet verme imkanımız olur. Daha sakin dönemde daha keyifli bir tatil yapmak isteyenlere önerimiz bizlere hafta ortası günlerde gelmeleri” dedi. 

ÖZGÜN HİZMET SUNARIZ

Ortak tatil gününün yoğunluklarda etkili olduğunu dile getiren turizmci Mesut Kabancı, “Okul arkadaşları, çalışma arkadaşları, dost, aile ve yakın çevreler ortak tatil gününde bir araya gelmeyi tercih ediyor. Hafta sonları genellikle sosyal etkinliklerin sayısı da artıyor. Toplu taşıma araçlarının sıklığı arttığı için insanların sahillere ulaşımları kolaylaşıyor. Bazen iğne atılsa yere düşmeyecek kalabalıklar oluşabiliyor. Planlı bir tatil daha keyifli olur. Kalabalıkların oluştuğu hafta sonu yerine hafta içi günler tercih edilebilir. Bir araya gelecek gruplar hafta içi bir günde daha keyifli bir zaman geçirebilir. Kendilerine daha özgün hizmetler sunabiliriz” diye konuştu. 

KAZANÇLARIMIZ DÜŞTÜ

Kar oranlarının çok düştüğüne dikkati çeken turizmci Orhan Bakay, “Turizm işletmeleri için artan işletme maliyetleri kar marjlarını düşürdü. Özellikle enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar, işletmelerin maliyetlerini artırdı. Turizm sektöründe rekabetin artması, işletmeleri fiyatlarını düşürmeye zorladı. Düşük fiyat politikaları, kâr oranlarının azalmasına yol açtı. Online rezervasyon platformları ve seyahat acenteleri gibi aracı kurumlar, turizm işletmelerinin gelirlerinden daha fazla pay almaya başladı. Bu da kâr oranlarını olumsuz etkiledi. Gerek girdi maliyetlerimizin artışı gerekse satış fiyatları üzerindeki kar oranlarımızın düşmesi sektörde sıkıntılara yol açıyor. Turizm sektöründe, salgın döneminde zirve yapmasının ardından düşüş eğilimine giren konkordato taleplerinde, bu yıl yaşanan hızlı artış dikkat çekiyor. Bu ilan yapılmadan mutlaka o turizm tesisleri ödemelerini geciktirmiştir. Kimileri haciz süreçlerinin içinde ne yapacağını şaşırmıştır. Turizm sektöründe yaşanan ve yaşanabilecek sorunlar ekonomide domino etkisi yapar. Döner dolaşır ülkemizin ve kentlerin ekonomisine zarar verir” diye konuştu.

PARA HARCAMAK İSTEMİYORLAR

Turistlerin para harcama isteğinin olmadığını belirten turizmci Alaaddin Konur, “Ekonomik daralma, insanların tatil yapma alışkanlıklarını ve tercihlerini değiştirdi. Daha ekonomik kararlar almaları nedeniyle tatil endüstrisinde önemli etkiler oluştu. Artık daha fazla turist, uygun fiyatlı hizmetler arayışında. Para harcamamak için kılı kırk yarıyorlar. İnsanlar evde kalarak veya kendi şehirlerinde turist gibi davranarak tatil yapmayı tercih edebiliyor. Belirsizlik nedeniyle insanlar son dakika rezervasyonları yapmayı tercih edebiliyor. Bunu indirimli fırsatlardan yararlanmak için bir strateji olarak kullanabiliyorlar. Bir haftalık tatiller yerine hafta sonu kaçamakları tercihleri artış gösterdi. Cebinde parası olmayanlar acısından doğa yürüyüşleri, kamp yapma gibi daha ucuz ve doğayla iç içe olan aktiviteler popülerlik kazandı. Bazı çevrelerde ise daha büyük grup tatilleri yaparak masrafları paylaşma gelenekselleşmeye başladı” ifadelerini kullandı. 

Gedik Piliç'ten yeni sponsorluk Gedik Piliç'ten yeni sponsorluk

GURBETÇİLER NEREDE KALDI!

Gurbetçilerin bu sene geciktiğine dikkati çeken turizmci Serdar Uygur, “Gurbetçilerin Türkiye'de tatil yapmaları hem ekonomik hem de sosyal açıdan birçok olumlu etki yapıyor.  Bu etkiler, yerel ekonomilerin canlanmasına, kültürel etkileşimin artmasına ve toplumsal bağların güçlenmesine katkıda bulunuyor. Küçük işletmeler, yerel pazarlar ve el sanatları ürünleri gibi alanlarda hareketlilik artıyor. Bu yıl gurbetçilerin yurdumuza gelmesinde bir gecikme yaşanıyor. Biz Avrupa'dan ülkemize gelecekler için Euro 2024 maçlarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Veya düşünmek istiyoruz. Avrupa ülkelerinde de bizim ülkemizdeki kadar olmasa da ekonomik sorunlar yaşandı. Talep daralması oldu. Satışlar düştü. Buna bağlı olarak üretimi azalttılar. Avrupa'da yaşayan gurbetçilerimizin gelirlerinde de bir olumsuzluk yaşandı. Bu olumsuzlukların memleket ziyaretlerine olumsuz yansımasını arzu etmiyoruz. Biz turizmciler olumlu düşünmek istiyoruz. İklim krizlerinden dolayı gurbetçilerimizin önümüzdeki haftalarda yoğun bir şekilde sahillerimizde olacağı umudunu taşıyoruz” dedi.

Kaynak: EGE TELGRAF