50 yaşa dikkat! Uzmanlar uyarıyor 50 yaşa dikkat! Uzmanlar uyarıyor

DİDAR DEMİRCİ/EGE TELGRAF-Tasarruf tedbirleri kapsamında uygulanan kemer sıkma politikalarına emekçiler tepki göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda şimdi de sağlık çalışanlarının yaptığı fazla mesailer izin olarak ödenmeye başladı. Fazla mesai ücretlerinin artık ödenmediğini, onun yerine izin kullandırıldığını belirten sağlık çalışanları fazla iş yüküne dikkati çekerek bu durumun kötü sonuçlar doğurduğunu belirtti. Konuya ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz sorularımızı yanıtladı.

‘İZİN İSTİYORDUK AMA…’

Sağlık emekçilerine izin verilmesi ve onların dinlendirilmesi taraftarı olduklarının altını çizen Batmaz, çalışma sürelerinin düşürülmesi konusunda da mücadele ettiklerini vurguladı. Ancak bu durumun bu şekilde çözülemeyeceğini belirten Batmaz, sağlık çalışanlarının aldığı maaşın yoksulluk sınırı altında olmasından kaynaklı, bazılarının mesai ücretleriyle ekonomisini dengelediğini aktardı. Batmaz, “Sağlık çalışanlara emeklerinin karşılığı olan ücreti vermek yerine izin veriyorlar. Ama bu sefer de eleman eksikliğinden kaynaklı izin kullanmayan çalışanların iş yükü artıyor. Bu da izin alan kişinin göze batmasına neden oluyor. İş barışını bozan bir durum oluşuyor. Bu durum iyi değil” dedi. Enflasyonun veya ekonomik krizin sebebinin emekçilere ödenen maaş olmadığının altını çizen Batmaz, asıl tasarrufu devleti yönetenlerin ve sermaye gruplarının yapması gerektiğini dile getirdi. Temmuz ayında kamu emekçilerine verilecek zamları hatırlatan Batmaz, “Önümüzdeki süreçte bize verilen zamlar maaşlar zaten hep yoksulluk sınırının altında kalıyor. Biz buna rağmen tüm varımızla yoğumuzla çalışırken bir yandan da vergi yükü sırtımıza biniyor” diye konuştu.

Erkan Batmazzzzz

‘ASIL DERTLERİ BAŞKA’

Emeğin karşılığı verileceği zaman tasarruf tedbirlerinin karşılarına çıktığını dile getiren Batmaz, mesailerinin karşılığının izin olarak ödenmesinin samimiyetsiz olduğunu söyledi. Sağlıkta istihdam açığı olduğunun altını çizen Batmaz, “Çok fazla istihdam biçimleriyle beraber insanlar geleceksizleştiriliyor. Atanmama hali de söz konusu. Bugün 400 bine yakın sağlık emekçisi atama bekliyor. Kamuda da buna ihtiyaç var. Emekli olmadan alım yapılmayacağı son çıkan tedbir paketinde açık açık yazdı. Dertleri fazla mesaiden dolayı dinlenmemizi sağlamak değil. Madem öyle, fazla mesai tutulmayacak şekilde planlayarak çalışma barışı sağlanabilir. Ama siz eleman eksikliğinden dolayı fazla mesailere çağırıp sonra da karşılığında ücretini ödememek için izin verirseniz onu dinlenme hakkına çevirmek ve akabinde diğer sağlık emekçilerine o iş yükünü bindirmek adaletli bir planlama asla değil. Bu tamamen diğer sağlık emekçilerine her geçen gün angarya iş demek. Üstüne binen mobbing demek” sözlerini kaydetti. Kamuda çalışıyor olmanın bir cazibesi kalmadığını dile getiren Batmaz, “Bugün hastanelerde 3 kişinin yapacağı işi 1 kişi yapıyor. Herkes zaten kendi yapacağı işin iki üç katı angarya işle karşı karşıya, bir de bu eleman eksikliğinde fazla mesailerden oluşan karşılığın dinlenmeyle verilmesi hiç adil değil. Emekçiler o zaman, ‘Ben fazla mesaiyi tutmak istemiyorum’ der ve dinlenme hakkını o zaman kullanır. Ücretini ödememek için bu Ali Cengiz oyunlarıyla sağlık emekçilerini kandırmaya çalışıyorlar. Ama bizler buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Vedat Ilki Haber‘Bu talep işçiden gelmek durumunda’

Sağlık emekçilerinin fazla mesailerine karşılık izin verilmesi durumunu değerlendiren Sosyal Güvenlik Danışmanı Vedat İlki ise 4857 sayılı iş kanununun 41’inci maddesi 4’üncü fıkrasına atıfta bulundu. İlki, “Buna göre fazla çalışma yapan işçi isterse bu çalışma karşılığında zamlı ücret yerine fazla çalıştığı her bir saat karşılığında, 1 saat 30 dakika serbest zaman kullanabilir. Fazla sürelerle çalışırsa bir saat karşılığında 1 saat 15 dakika serbest zaman olarak kullanabilir. Bu fazla çalışma yönetmeliğinin 6’ncı maddesi gereğince işçi bu hak ettiği serbest zamanı 6 ay zarfında işverene yazılı olarak bildirmesi koşulunda iş günleri içerisinde kullanma hakkına sahiptir. Herhangi bir ücret kesintisi de yapılmaz. Burada asıl sorulması gereken siz sağlık çalışanlarına sordunuz mu? İşçi istemezse siz bunu dayatamazsınız. İşveren bu konuda tek taraflı bir karar alamaz. Tek taraflı karar alma hakkı yok. İşçi bunu şu şekilde de yapabilir. Bir kısmı serbest zaman bir kısmının parasal karşılığını da isteyebilir. Burada işçinin onayı alınmamışsa işçi haklı neden iş aktivitesi feshi yoluna gidebilir. Yani kıdem tazminatını talep edebilir” dedi.

Kaynak: EGE TELGRAF