Sağlık Bakanlığı, rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) riskini azaltmak amacıyla, HPV (Human Papilloma Virüs) testi yapılan ulusal ve bölgesel laboratuvar sayısını artırmaya devam ediyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılı sonuna kadar HPV testlerinin yapıldığı laboratuvar sayısı, mevcut 7'den 12'ye çıkarılacak.

Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde en sık görülen dördüncü kanser türü, Türkiye'de ise onuncu sırada yer alıyor. Son resmi verilere göre, Türkiye'de rahim ağzı kanseri oranı, her 100 bin kadından 4,5'inde görülüyor ve yılda yaklaşık 2 bin 300 kadına bu kanser tanısı konuluyor. Erken teşhisi mümkün olan bu kanser türü, HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişiyor ve HPV testi, bu kanseri erken aşamalarda tespit etmeye yardımcı oluyor.

Hpv Aşısı2

Yurt dışında yanlış teşhis, İzmir’de apandisit ameliyatıyla kurtuluş Yurt dışında yanlış teşhis, İzmir’de apandisit ameliyatıyla kurtuluş

HPV Testi ve Tarama Süreci

Bakanlık, rahim ağzı kanserinin erken teşhisine yönelik Toplum Temelli Kanser Tarama Programı kapsamında, 30 ile 65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi yapıyor. Tarama süreci, aile sağlığı merkezlerinin yanı sıra 360 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve mobil kanser tarama araçlarıyla ücretsiz olarak yürütülüyor. Ayrıca, rahim ağzı kanseri taramaları için kullanılan yerli HPV-DNA kitleriyle, yüksek riskli 14 HPV tipi analiz ediliyor.

HPV Laboratuvarları Sayısı Artıyor

Bakanlık, tarama hizmetlerini güçlendirmek amacıyla, HPV testlerinin analizini gerçekleştiren bölgesel laboratuvar sayısını artırmayı hedefliyor. Halen, Adana, Eskişehir, Antalya, Gaziantep, Van ve İzmir'deki HPV Bölge Laboratuvarlarında yapılan analizler, tüm Türkiye’deki vatandaşların e-Nabız sisteminden takip edilebiliyor. Bu yılın ilk 9 ayında, HPV laboratuvarlarında 840 bin numune analizi yapıldı. Şüpheli vakalar ise, her ilin teşhis merkezlerine yönlendirilerek tedavi süreçleri başlatıldı.

Kaynak: AA