Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, enerji içeceklerinin aşırı tüketiminin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ercoşkun, bu içeceklerin içerdiği yüksek kafein ve şeker oranının kalp-damar hastalıkları, psikolojik sorunlar ve şeker hastalığı gibi ciddi problemlere neden olabileceğini belirtti.
Enerji içeceklerinin gençler arasında yaygın şekilde tüketildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ercoşkun, bu içeceklerin kısa süreli uyanıklık ve performans artışı sağlasa da uzun vadede böbrek ve karaciğer gibi organlarda zararlar oluşturabileceğini vurguladı. Bir litre enerji içeceğinin yaklaşık 40-60 gram şeker içerdiğini söyleyen Ercoşkun, bunun şeker hastalığı riskini artırabileceğini belirtti.
"Enerji içecekleri, sporcu içeceği değildir"
Enerji içeceklerinin sporcu içeceği olmadığına da dikkat çeken Ercoşkun, "Bir fincan kahveye oranla yaklaşık 10 kat daha fazla kafein içeren enerji içecekleri, taşikardi ve kalp-damar sorunlarına yol açabilir" dedi. Ayrıca, bu içeceklerin kasları kısa süreli rahatlatmasıyla birlikte, uzun vadede aşırı yorgunluk ve psikolojik sorunlara neden olabileceğini ifade etti. Ercoşkun, özellikle hamilelerin, alkolle birlikte tüketilmemesi gereken bu içeceklerin, 18 yaş altındaki bireyler tarafından da kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
"Enerji içeceklerinin uzun vadeli etkileri daha ciddi"
Ercoşkun, enerji içeceklerinin içerdiği bileşenlerin sporcu içecekleriyle karıştırılmaması gerektiğini, sporcu içeceklerinin kasların ihtiyaç duyduğu mineralleri içerdiğini söyledi. Enerji içeceklerinin ise sadece kısa vadeli bir uyanıklık hissi yarattığını ve aşırı tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirterek, bu içeceklerin bilinçsizce tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.