Kış aylarının gelmesiyle birlikte, konutlarda ve iş yerlerinde kaloriferler devreye girdi. Ancak, kaloriferler havayı kurutması ve ortamın nem seviyesini düşürmesi nedeniyle bazı sağlık problemlerine yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, kaloriferli ortamlarda yaşanabilecek sağlık sorunlarına dikkat çekti ve doğru bilinen yanlışları açıkladı.

Kalorifer

Kaloriferler Havanın Nemini Alarak Solunum Yolu Rahatsızlıklarını Artırabiliyor

Prof. Dr. Balcı, kaloriferlerin ortamın nem oranını düşürerek, solunum yollarında kuruma ve tıkanmaya neden olabileceğini söyledi. "Kuru hava, özellikle alerjik rinit, astım ve KOAH gibi hastalıkları olan kişilerin şikayetlerini artırabiliyor. Ayrıca burun, göz ve hava yollarındaki mukus üretimi de azalır, bu da zararlı partiküllerin vücuda girmesine neden olabilir," dedi. Kuru havanın boğazda gıcık hissi, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açtığını belirten uzman, bu etkilerden korunmak için ortamın nem dengesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Balcı, ortamın nem seviyesinin ideal aralıkta tutulması gerektiğini belirtti. "Kaloriferli ortamın ısısı 20-22 derece arasında olmalı, gece ise 18 dereceye düşürülmesi daha sağlıklıdır. Ortamı nemli tutmak için su dolu kaplar kullanılabilir, ancak yetersiz kalıyorsa nemlendirici cihazlar da tercih edilebilir," şeklinde konuştu. Ancak nemlendirici cihazların düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini, aksi takdirde küf ve bakteri oluşumu riskinin arttığını belirtti.

Kalorifer2

Bir günde 4 organ nakliyle başarıya imza attılar Bir günde 4 organ nakliyle başarıya imza attılar

Çamaşır Kurutmak ve Koku Kullanmak Sağlık Risklerini Artırabilir

Kalorifer petekleri üzerinde çamaşır kurutmanın, kimyasal maddelerin havaya karışmasına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Balcı, bu durumun solunum yolu hassasiyetini artırabileceğini vurguladı. Ayrıca, hava nemlendiricilerine koku maddesi eklenmemesi gerektiğine dikkat çekti. "Kimyasal maddeler, özellikle solunum yolları için zararlı olabilir ve sağlık sorunlarını tetikleyebilir," diye ekledi.

Kaloriferli ortamlarda düzenli havalandırma yapmanın da önemli olduğunu belirten uzman, "Uzun süre kapalı kalan ve yeterince havalandırılmayan ortamlar, bakterilerin ve virüslerin yayılmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, ortamın düzenli olarak havalandırılması, toz ve alerjenlerin temizlenmesi çok önemli," diyerek kış aylarında daha fazla enfeksiyon riski oluşturabilecek bu duruma dikkat çekti.

Kaynak: İHA