Ruanda Sağlık Bakanlığı, Marburg virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlanacak acil tıbbi malzemeler ve uzmanlık desteği ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. DSÖ, virüsün engellenmesi için gerekli önlemleri güçlendirmek üzere klinik bakım ve enfeksiyon önleme malzemelerinin sevkiyatını hazırladı.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, "Ruanda'yı desteklemek ve bu virüsün yayılmasını hızlı ve etkili bir şekilde durdurmak için tüm kritik salgın önlemlerini hızla harekete geçiriyoruz" ifadeleriyle, uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
 

CENAZE TÖRENLERİNE SINIRLAMA GETİRİLDİ

Marburg virüsü nedeniyle yaşanan can kayıplarını azaltmak amacıyla cenaze törenlerine de sınırlamalar getirildi. Sağlık Bakanlığı'nın yeni kılavuzuna göre, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin cenazesine 50'den fazla kişi katılamayacak. Ayrıca, hastanelerdeki hastalara 14 gün boyunca ziyaretçi kabul edilmeyecek ve her hasta için yalnızca bir bakıcıya izin verilecek.

Bakanlık, Marburg virüsü sebebiyle şu ana kadar 6 kişinin yaşamını yitirdiğini ve hastalığın teyit edilmesinin ardından toplam 20 vakanın tespit edildiğini bildirdi. Virüsle temasta bulunan yaklaşık 300 kişinin ise takip altında olduğu belirtildi.
 

MARBURG VİRÜSÜNÜN TEHLİKESİ

Marburg virüsü, Ebola virüsü ile aynı aileden gelmekte olup, bulaştığı kişilerde ölüm oranı yüzde 88'e kadar çıkabilmektedir. Yarasalardan insanlara bulaşan virüs, enfekte bireylerle doğrudan temasta yayılmakta. Belirtileri arasında ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve bazı durumlarda aşırı kan kaybı yer almaktadır.

Kansızlık ve demir eksikliğine dikkat: Bu belirtileri hafife almayın! Kansızlık ve demir eksikliğine dikkat: Bu belirtileri hafife almayın!

Dünya Sağlık Örgütü, virüse karşı özel bir tedavi veya aşının henüz bulunmadığını ancak çeşitli kan ürünleri, ilaçlar ve bağışıklık tedavilerinin geliştirilmekte olduğunu açıkladı. Ruanda'nın bu acil önlemleri, virüsle mücadelesinde kritik bir rol oynaması bekleniyor.

Kaynak: AA