Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, "12 Ekim Dünya Artrit Günü" dolayısıyla romatizmal hastalıklar ve erken tanının önemi hakkında farkındalık yaratmak için bilgilendirme etkinliği düzenledi. Etkinlikte, hastaların eklemlerindeki iltihap durumunu ultrason cihazıyla kontrol etme fırsatı bulduğu bir stant kuruldu.

Sinir sistemini düzenliyor, tansiyonu dengeliyor! Eksikliğinde halsizlik meydana geliyor Sinir sistemini düzenliyor, tansiyonu dengeliyor! Eksikliğinde halsizlik meydana geliyor

Romatizma2

İç Hastalıkları ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Pehlivan, bu hastalıkların erken tedavi edilmediği takdirde iç organları etkileyebileceğini ve yaşam kalitesini düşürebileceğini vurguladı. Ayrıca, kas iskelet sistemi hastalıklarının, yetişkin nüfusun %5'inden fazlasını etkilediği ve bu hastalıkların erken tanı ile tamamen iyileşme şansının yüksek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Pehlivan, "Erken tanı, hem eklem şikayetlerinin düzelmesini hem de iç organların etkilenmesini önler" dedi. Ayrıca, sigara kullanımının romatizmal hastalıklar üzerindeki en büyük risk faktörü olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı.

BUÜ İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ediz Dalkılıç, romatizmal hastalıkların sadece eklem ve kasları değil, göz, akciğer, böbrek gibi diğer organları da etkileyebileceğini söyledi. "Romatizmanın tedavisi yok" gibi yanlış bir algının olduğunu, erken tedavi yöntemlerinin ise oldukça etkili olduğunu belirtti.

Kaynak: AA