Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş'a göre, pika sendromu genellikle demir eksikliği, çinko eksikliği gibi beslenme yetersizlikleri veya psikolojik sorunlar sonucu ortaya çıkabiliyor. Luş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylüyor: "Pika sendromu, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin uzun süreli ve sürekli bir şekilde tüketilmesi alışkanlığıdır. Özellikle toprak, kağıt, saç, boya gibi maddeler sıkça tüketilir. Bu durumun altında genellikle beslenme yetersizlikleri veya psikolojik nedenler yatmaktadır."

Pika sendromunun tanısı konulabilmesi için çocuğun en az 2 yaşında olması gerektiğini belirten Luş, erken yaşlarda çocuklarda normal gelişimsel süreçlerin bir parçası olarak ağızlarına uygun olmayan maddeleri alıp götürebileceklerini ifade ediyor. Ancak ilerleyen yaşlarda bu davranışın devam etmesi durumunda pika sendromu şüphesi doğabilir.

Uzmanından mantar tüketimi uyarısı Uzmanından mantar tüketimi uyarısı

Dr. Luş, pika sendromunun tedavisinde multidisipliner bir yaklaşımın önemli olduğunu vurguluyor. "Tedavide psikiyatrist, psikoterapist ve diyetisyen desteği kritik rol oynar. Öncelikle bireyin yaşadığı durumu bir hastalık olarak kabul etmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi önemlidir. Beslenme programları, davranışsal terapiler ve psikoterapi teknikleri kullanılarak pika sendromunun etkileri azaltılabilir."

Kaynak: Bülten