Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, 10-13 Aralık tarihlerinde ABD’nin San Antonio şehrinde düzenlenen San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu'nda (SABCS) sunulan çalışmaları değerlendirdi. Bu çalışmalarda, BRCA mutasyonu taşıyan ve erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü olan hastalar için uygulanan risk azaltıcı cerrahilerin sağkalım üzerinde olumlu etkiler sağladığına dair önemli bulgular elde edildi.

Doç. Dr. Özveren, “BRCA mutasyonu taşıyan 40 yaşından küçük, ilk kez meme kanseri tanısı almış hastalarda, risk azaltıcı mastektomi veya salpingo-ooferektomi gibi cerrahi müdahalelerin, genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım açısından anlamlı derecede iyileşme sağladığı gösterilmiştir. Bu araştırmalar, genç BRCA mutasyon taşıyıcılarında erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü olanlar arasında risk azaltıcı cerrahilerin sağkalım sonuçlarını iyileştirdiğini kanıtlıyor” şeklinde konuştu.

Genç Yaşta Meme Kanseri Olanlar İçin Cerrahi Müdahale Etkisi

Doç. Dr. Özveren, BRCA mutasyonu taşıyan ancak kanser öyküsü bulunmayan hastalar için de risk azaltıcı cerrahilerin önerildiğini belirtti. Ancak, erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü bulunan daha genç hastalarda cerrahi müdahalelerin etkisiyle ilgili net verilerin olmadığını belirtti. Yine de son yapılan çalışmalar, 40 yaş altı ve erken evre meme kanseri tanısı almış 5.290 hastayı kapsayarak, bu cerrahilerin genç hasta popülasyonlarında olumlu etkiler sağladığını ortaya koydu.

Risk Azaltıcı Mastektomi ve Salpingo-Ooferektomi Sonuçları

Doç. Dr. Özveren, yapılan analizlere de değindi. Risk azaltıcı mastektomi uygulanan 2.910 hasta ile uygulanmayan 2.380 hasta arasındaki 5,1 yıllık takip süresinde, mastektomi geçiren hastaların ölüm riskinin %35 daha düşük olduğunu, ayrıca hastalıksız sağkalımda %42’lik bir iyileşme görüldüğünü belirtti.

Ayrıca, risk azaltıcı salpingo-ooferektomi yapılan 2.782 hasta ile yapmayan 2.508 hasta arasındaki 4,9 yıllık takip süresi sonunda, bu cerrahinin ölüm riskini %42, hastalıksız sağkalım riskini ise %32 oranında azalttığı görüldü.

Doç. Dr. Özveren, bu araştırmaların, özellikle BRCA mutasyonu taşıyan meme-kanserli hastalarda "Koruyucu ameliyat yaptırmalı mıyım?" sorusuna daha sağlam verilere dayalı cevaplar vermelerine olanak tanıdığını belirtti.

Sosyal medya, ilişkilerde kıskançlık ve güven sorunlarını tetikleyebilir Sosyal medya, ilişkilerde kıskançlık ve güven sorunlarını tetikleyebilir

Erken Tanı ile Başarı

2020 yılında elle muayene sırasında memesinde kitle hisseden Neslihan Ergin, “Meme kanseri olduğumu öğrendiğimde şok oldum çünkü ailemde hiç kimse bu hastalığı geçirmemişti. Erken tanı sayesinde operasyon geçirdim ve kemoterapimi tamamladım. Şu an çok iyiyim ve bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatıyorum” diyerek, erken tanının ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA