Prof. Dr. Turhan Togan: Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat! Prof. Dr. Turhan Togan: Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat!

Psikolog Özge Sert, sosyal medya kullanımının ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için kullanıcıların uygulamalarda geçirdikleri süreyi sınırlayabileceklerini belirterek, "Bazen sosyal medya detoksları yapmak, zihinsel sağlığı güçlendirmek için oldukça faydalı olabilir" dedi.

Onma Psikoloji'den Psikolog Sert, günümüzde sosyal medyanın hayatın her anına entegre olduğunu vurgulayarak, bu platformların kullanıcıları başkalarının hayatlarını sürekli gözlemlemeye itmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medyada geçirilen zamanın, bireylerin bilinçsizce kendilerini başkalarıyla kıyaslamasına yol açtığını söyleyen Sert, "Arkadaşlar, tanıdıklar ve ünlülerin paylaşımlarıyla sürekli karşılaşan kullanıcılar, kendilerini olumsuz bir şekilde kıyaslama eğiliminde oluyorlar. Bu kıyaslamalar, kişilerin özdeğer duygularını olumsuz etkileyebilir. Araştırmalar, sosyal medya kullanımının özsaygıyı zedeleyebileceğini ortaya koyuyor. Özellikle gençler, sosyal medyada görülen mükemmel hayatlarla kendi yaşamlarını kıyasladıklarında yetersizlik hissi yaşayabiliyor. Bu da depresyon ve kaygı gibi psikolojik sorunların gelişmesine neden olabilir" şeklinde konuştu.

Sert, sosyal medyanın yalnızlık ve kaygı gibi duygusal yükleri artırabileceğine de dikkat çekerek, "Uzun süre sosyal medya kullanan kişilerin kaygı, yalnızlık ve sosyal izolasyon gibi hisler yaşayabileceği yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Kullanıcılar, bu duygusal etkilerin farkına varmadan, sosyal medya kullanımının olumsuz yönlerini göz ardı edebiliyorlar" dedi.

Ruh sağlığını korumak adına sosyal medya kullanımının sağlıklı bir şekilde yönetilmesinin önemini vurgulayan Sert, "Telefon ayarlarından sosyal medya kullanım süresi sınırlanabilir. Bu şekilde kullanıcılar, zamanlarını daha verimli bir şekilde yönetebilir. Sosyal medya detoksları yapmak, bazen zihinsel sağlığı güçlendirmek adına etkili bir yöntem olabilir. Bu süreçte bireyler, dijital dünyadan uzaklaşarak, kendilerine ve sevdiklerine daha fazla vakit ayırabilir, gerçek anlarla daha fazla temas kurabilirler" diye ekledi.

Sert, sosyal medyanın olumsuz etkilerini azaltmak için bilinçli bir kullanımın şart olduğunu belirterek, "Sosyal medya, doğru şekilde kullanıldığında sosyal bağları güçlendirebilir, ancak aşırı ve kontrolsüz kullanım ruh sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle dijital dünyada yer alırken, ruh sağlığımızı göz önünde bulundurmalıyız. Sosyal medya ile ilişkinizi gerektiğinde sorgulamak ve profesyonel destek almak da önemlidir" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA