İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Şehir Hastanesi'nin psikiyatri hastalarının tedavisinde kullanılan Elektrokonvülsif (EKT) tedavisini uygulamaya başladığını duyurdu. 

Elektrokonvülsif (EKT) tedavisi bazı psikiyatrik rahatsızlıklar için güvenli ve etkili bir tıbbi tedavidir. Halk arasında “beyne elektrik uyarımı”, “elektroşok tedavisi” veya “şok tedavisi” olarak ta bilinen EKT Psikiyatri ve Anestezi Uzmanlarının kontrolünde yapılan bir tedavi şeklidir. İşlem yapılmadan önce hasta genel anestezi altına alınır ve beyne uygulanan düşük doz elektrik akımı aracılığıyla tedavi uygulanır.

Psikiyatri Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Esin Erdoğan; “Elektrokonvülsif tedavi (EKT), başta depresyon olmak üzere belirli ruhsal bozuklukların tedavisinde uzun süredir kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. İlaç yanıtının geç olduğu, hızlı yanıt istenen durumlarda, gebelik gibi ilaç kullanılamayan ya da ağır depresif tablolar gibi pek çok ruhsal bozuklukta kullanılabilen EKT oldukça etkili ve hızlı bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır ve başarı oranı oldukça yüksektir” dedi.

Elektrokonvülsif (EKT) tedavisi kimlere uygulanır?

Elektrokonvülsif tedavi (EKT), yaygın olarak "şok terapisi" olarak bilinir ve genellikle şiddetli depresyon, bipolar bozukluk ve bazı durumlarda şizofreni gibi psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi, kontrollü bir şekilde beyin elektrik aktivitesini değiştirmek için düşük dozda elektrik akımı kullanır. Genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir ve kişiye geçici bir bilinçsizlik durumu sağlar. Elektrokonvülsif tedavi, belirli durumlarda diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda veya hızlı bir iyileşme gerektiğinde tercih edilebilir. Tedavi sırasında, beyindeki kimyasal dengeleri değiştirerek semptomların azalmasına yardımcı olur. Bu tedavi genellikle birkaç seans halinde uygulanır ve etkili olabilir, ancak yan etkileri ve riskleri de bulunmaktadır.

Kaynak: Bülten