Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kurucu Dekanı Prof. Dr. Nuh Fikri Soysal, yapay zekanın müzik endüstrisinde önemli değişimlere yol açtığını ve bunun telif hakları gibi yaratıcı mülkiyet sorunlarını gündeme getireceğini belirtti. Soysal, yapay zekanın artık kendi şarkı sözlerini yazıp, kendi bestelerini yapacak seviyeye geldiğini ifade ederek, bu gelişmenin müzik sektöründe büyük tartışmalara neden olacağını vurguladı.

Yapay Zeka Telif Hakkı

Zembilli yeni bölümüyle bu akşam ekranlarda! 2. bölümünde neler olacak? | Zembilli 2. bölüm Zembilli yeni bölümüyle bu akşam ekranlarda! 2. bölümünde neler olacak? | Zembilli 2. bölüm

Prof. Dr. Soysal, yapay zekanın müzik endüstrisindeki etkilerini değerlendirirken, "Bugün, müzikteki birçok süreç artık yapay zeka tarafından otomatikleştirilebiliyor. İnsan sanatçılarının yerini alabilecek seviyeye gelmiş olan yapay zeka, şarkı yazma, aranjman yapma gibi işlemleri de yerine getirebiliyor. Ancak bu durum, müzik sektöründeki geleneksel iş gücünü tehdit ediyor" dedi. Özellikle bestekarlık gibi mesleklerin geleceğiyle ilgili endişelerin arttığını belirten Soysal, bu değişimin insan iş gücünü ortadan kaldırabileceğini belirtti.

Soysal, yapay zekanın müzik besteleme sürecinde bir insan sanatçıyı taklit edebileceğini, hatta belirli bir tarzda beste yapabilecek seviyeye geldiğini belirterek, bu gelişmenin yaratıcı iş gücünü zorlayacağını söyledi. En büyük tartışma konusu ise telif hakları. Soysal, “Eğer ben müzik konusunda hiçbir bilgim olmadan bir tuşa basarak yapay zeka aracılığıyla bir beste yaptırırsam, bu beste kime ait olacak? Tuşa basan kişiye mi, yoksa bu besteyi yaratan yapay zeka şirketine mi ait olacak?” diyerek, telif hakları konusundaki karmaşıklığa dikkat çekti.

Bu durumu büyük bir tehdit olarak gören Prof. Dr. Soysal, müzik endüstrisinin geleceğiyle ilgili endişelerini dile getirerek, "Artık müzik üretiminde insan sanatçılarının yerini yapay zekanın alması, sektördeki pek çok mesleği yok edebilir" diye konuştu.

Kaynak: DHA