Çankırı’da, Orta Asya kökenli Türk kültürünün önemli bir parçası olan "yaran kültürü", asırlardır canlı tutuluyor. Çankırı ve İç Anadolu Bölgesi'nde, özellikle kış aylarında düzenlenen 'yaran meclisleri' sayesinde, bu kadim gelenek günümüze taşınıyor. Oğuzlar'dan bu yana süregelen ve ahilik kültürüyle de bağlantılı olan yaran kültürü, her yıl düzenli olarak yapılan bu buluşmalarla yaşatılıyor.

Zembilli yeni bölümüyle bu akşam ekranlarda! 2. bölümünde neler olacak? | Zembilli 2. bölüm Zembilli yeni bölümüyle bu akşam ekranlarda! 2. bölümünde neler olacak? | Zembilli 2. bölüm

Yaran Kültürü (2)

Yaran meclisinde bir araya gelen katılımcılar, soğuk kış günlerini sohbet ederek ve çeşitli oyunlar oynayarak geçiriyorlar. 'Ocak yakma' olarak adlandırılan bu gelenek, geleneksel Türk toplum yapısını güçlendirirken, aynı zamanda birliğin ve beraberliğin pekiştirilmesine de olanak sağlıyor. Meclis, büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar gibi farklı kademelerdeki üyelerden oluşuyor. Bu geleneksel toplantılar, minimum 24 kişilik katılımcı ile gerçekleştirilerek, eşitlik ve dostluk anlayışına dayanıyor.

Yaran Kültürü (1)

Ulubey Yaren Meclisi Üyesi Görkem Güray, yaran kültürünün asıl amacının birlik ve beraberliği pekiştirmek olduğunu ifade ederek, "Yaranlar, Çankırı halkı ve İç Anadolu Bölgesi'nin sosyal yapısını oluşturan, dostluk ve beraberliği artıran, aynı zamanda eğlenceli bir gelenek olarak kış aylarında bir araya gelir. Burada yapılan sohbetlerde ve oyunlarda misafirler arasında hiçbir ayrım yapılmaz, herkes eşit haklara sahiptir" dedi.

Kaynak: İHA