Merak ediyorum.
Çocuklarımız pandemi sürecini nasıl değerlendiriyor? Nasıl yaşıyor?
Ne düşünüyor?
Korkuyor mu?
Kaygılı mı?
Salgını nasıl görüyor?
Anne baba kaygılıysa, çocuklarımızın kaygılı olm...
Merak ediyorum.
Çocuklarımız pandemi sürecini nasıl değerlendiriyor? Nasıl yaşıyor?
Ne düşünüyor?
Korkuyor mu?
Kaygılı mı?
Salgını nasıl görüyor?
Anne baba kaygılıysa, çocuklarımızın kaygılı olması olağandır. Onları bizden bağımsız ve ayrı düşünemeyiz. Biz korkarsak, onlar da korkar. Biz endişelenirsek ve panik atağa varacak kaygı yaşarsak, onlar da kaygılanır. Biz salgın sürecini bilime ve akıla inanarak yaşarsak, onlar da akıl sayesinde,“20 saniyede sabunlu suyla yok olan” Kovid19’dan korunabilmeyi öğrenir, maske takmayı bilir ve sosyal mesafede kalmanın değerini anlar.
Peki, bu süreç içerisinde, dört duvar arasında sağlıkları nasıl?
Ya akademik başarıları?
Öğrenmeden sınıf geçtiler.
Anlamadan sınavlara girdiler.
Sağlıkları için, sağlıklı yaşam için ne düşünürler?
Ne bilirler?
Yediklerimiz sayesinde vücudumuzda bulunan iki milyar hücre enerji alabilir. Bu enerji sayesinde tüm bedenimiz işlerini başarı ile gerçekleştirir. Hastalıklardan uzak kalabilmenin yanında, anlayabilmemize, matematik ve fizik problemlerini kolayca çözebilmemizi destek olur. Yediklerimiz bugünden, gelecekteki kariyerimizi, akademik başarımızı belirlemektedir.
Spor, egzersizin önemini anlayabildiler mi?
Hareketli yaşamın onların sadece sağlıklı büyümelerine ve gelişebilmelerine değil, aynı zamanda akademik olarak ta başarılı olmalarına katkı sağladığını biliyorlar mı?
Bağışıklık sistemini tanıyabildiler mi?
Anlayabildiyse, yaşamına bunu geçirebiliyor mu?
Bedenimizde bizi dış tehlikelerden koruyan, dışarıdan gelen virüs, bakteri gibi bizi hasta eden maddeleri tanıyıp, önlem alan bir sistem çalışmaktadır. Bu sistemin güçlü kalması için en başta “olumlu düşünce”, pozitif bakış gerekmektedir. Ayrıca, doğru ve doğal beslenme çok önemlidir. İyi ve kaliteli bir uyku olmazsa olmazdır. Düzenli spor, devamlı hareketin etkisi, artık her bilimsel ortamda vurgulanmaktadır.
Uyku dedim.
Kaliteli uyku nedir?
Havanın kararması ve kanımızda melatonin hormonunun artışı ile beraber bedenimizin “uyku moduna” hazırlandığını ve kaliteli bir uyku sayesinde gün içerisinde bedenimizde olan hasarın onarıldığını unutmayalım. İyi bir uyku en büyük etkiyi beynimizde yaratır. Öğrenmek, okuduğunu anlamak, anlayabildiğini de kullanmak için kaliteli bir uykuya her yaşta ihtiyacımız vardır.
SON SÖZ: Pandemi bitecek, Kovid19 ile uzun yıllar yaşayacağız. Bu görünmeyen ve insan bedenini çok seven virüs sayesinde, sağlıklı yaşamanın sırlarını ve önemini anlayacağız.