Ödemiş-Ovakent karayolu üzerinde bulunan, Ödemiş Belediyesi’ne ait 45.500 metrekare arazide dış mekan süs bitkisi üretimi konusunda faaliyet gösteren Otamış Üretim Fidanlığı’nda “Tıbbi-Aromatik Bitki Bahçesi” kurulumu için çalışmalara başlandı. Tıbbi-Aromatik Bitki Bahçesi’nin ilk lavanta fidelerini Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, toprakla buluşturdu. Eriş, “Ekonomik kaynak üreten belediyecilik için öncü ve örnek olmaya devam ediyoruz” dedi. 

Üreten Belediyeciliğin örneklerini Otamış ile sürdüren Ödemiş Belediyesi, hoş kokularının yanında tıbbi özelliklere sahip olmaları sebebiyle değer gören ve özellikle pandemi sürecinde kullanımı tekrar artan tıbbi-aromatik bitki üretimi için harekete geçti. Ödemiş-Ovakent karayolu üzerinde oluşturulan Otamış Üretim Fidanlığı’nda “Tıbbi-Aromatik Bitki Bahçesi” oluşturuluyor.  

300 BİTKİ TÜRÜ ÜRETİLECEK 

İlaç sektöründen geleneksel tıp alanına, gıda sanayinden kozmetik sanayine kadar bir çok sektörde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve değerlendirilmesi amacıyla kurulacak olan bahçe bu alanda bir koleksiyon bahçesi olma özelliği de taşıyacak.  

İlk etapta lavanta, biberiye, nane, adaçayı, kekik türleri başta olmak üzere 80’den fazla bitki türünün üretimine başlanacak. Birkaç yıl içinde 300’den fazla tıbbi ve aromatik bitki türüne ulaşması planlanan bahçeden bölgedeki süs bitkisi üreticilerinin anaçlık olarak faydalanabileceği gibi Ödemiş Belediyesi tarafından üretilecek bitkilerden hobi amaçlı olarak vatandaşlar da edinerek bahçelerine dikebilecekler.  

DOĞAL ÜRÜNLER OTAMIŞ MARKASIYLA SATIŞA SUNULACAK 

Bu bahçede yetişen bitkilerden fide-fidan, bitki çayları; lavanta yağı, defne yağı gibi uçucu yağlar; çörek otu, susam, bamya tohumu yağı gibi sabit yağlar; biberiye, kekik, zencefil gibi baharatlar; kekik suyu, karabaş suyu gibi hidrosoller; kantaron yağı gibi maserasyon yağları ile bunlardan üretilecek ev sabunu, sıvı sabun, krem gibi bir çok ürün Otamış mağazalarında ve online satış sitesinde tüketiciye sunulacak. 

LAVANTA BAHÇESİ İLE AGROTURİZM HEDEFİ 

Bünyesinde kurulacak olan 3000 metrekarelik lavanta bahçesi ile agroturizm alanına da hitap etmesi planlanan bahçe, halkın ziyaretine de açık olacak. İsteyen ziyaretçiler lavanta bahçesinde vakit geçirirken isteyen ziyaretçiler de koleksiyon bahçesinde tıbbi ve aromatik bitkileri görme, tanıma ve faydalarını öğrenme fırsatı bulacak. Lavanta bahçesi eşsiz renkleriyle fotoğraf çekimi platosuna da dönüşecek. 

Ziyaretçiler, bahçede üretilen bitki çaylarından da faydalanabilecek ve bahçedeki dinlenme alanında doğayla baş başa zaman geçirebilecek. Otamış Fidanlığı Tıbbi-Aromatik Bitki Bahçesi’nde belirli aralıklarla sabun yapımı, krem yapımı, sirke yapımı gibi hobi amaçlı etkinlikler de düzenlenecek. 

YAĞ ÜRETİMİ İÇİN TESİS KURULACAK 

Tıbbi-Aromatik Bitkiler Bahçesi bünyesinde uçucu ve sabit yağ üretimi için distilasyon ve sabit yağ tesisi de kurulacak. Bu tesis aynı zamanda Ödemiş ve çevre ilçelerdeki üreticilere de hizmet verecek. Üreticiler tarafından üretimi yapılan ya da doğadan toplanan tıbbi ve aromatik bitkiler bu tesiste işlenerek üreticilerin, bitkilerden piyasa değeri yüksek ürünler elde etmesi sağlanacak. 

Ödemiş tarımı için alternatif üretim modelleri oluşturma hedefiyle faaliyet gösterecek olan Tıbbi-Aromatik Bitki Bahçesi’nin bahar aylarında halkın ziyaretine açılması planlanıyor. 

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Belediye Başkan Yardımcısı Bihter Aka ve Park ve Bahçeler Müdürü Seher Gözlü ile birlikte Otamış Üretim Fidanlığı’nda incelemelerde bulunarak ilk lavanta fidelerini toprakla buluşturdu. 

Cordelion’dan İtalya’ya uzanan başarı hikayesi: Gastronomi yolculuğunda yeni bir yıldız Cordelion’dan İtalya’ya uzanan başarı hikayesi: Gastronomi yolculuğunda yeni bir yıldız

“EKONOMİ BELEDİYECİLİĞİ” 

Eriş, “Ekonomi belediyeciliği ile üreten belediyeciliği birleştirdiğimiz Otamış markası ile açtığımız mağazaların yanında süs bitkilerinde de üreticimizi destekleyecek adımlar atıyoruz. 2021 yılında çalışmalarına başladığımız Otamış Üretim Fidanlığı’nı 1 yıl içerisinde Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimizle üretime hazır hale getirdik. Büyükşehirlere süs bitkisi sevkiyatları yaptık. Şimdi de burada Tıbbi-Aromatik Bitki Bahçesi oluşturup üreticimize öncü ve örnek olmayı planladık. Tıbbi-Aromatik bitkilere son dönemde ilgi iyice arttı. Bu ilgiyi bölge ekonomimize yeni bir pencereye dönüştürmek, yeni bir üretim alanı açmak için değerlendirmeyi hedefliyoruz. 

Bu doğrultuda ayrıca burada üretilecek ürünlerden elde edilecek doğal yağları gerek Otamış Mağazalarında gerekse de online satış mağazasında satışa sunup belediyemize yeni bir ekonomik kaynak daha oluşturacağız. Ayrıca bu bahçe ilçe turizmi için de bir cazibe merkezine dönüşecek. Ödemişlilerin ve ilçemize konuk olanların vakit geçirmekten, doğayla, toprakla ve birbirinden güzel kokulu bitkilerle bir arada olmaktan keyif alacağı bir bahçe oluşturuyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi. 

Kaynak: Bülten