Nobel Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, "hücrelerin hasarlı DNA'yı tamir ederek genetik bilgiyi nasıl koruduklarını moleküler düzeyde haritalama" üzerine yaptığı çalışmalara devam ediyor. Sancar, EdU molekülü üzerinde yürüttüğü araştırmalarla beyin kanserine karşı yeni bir tedavi yöntemi geliştirmeyi hedefliyor.
Prof. Dr. Sancar, EdU'nun normal ve kanser hücreleri üzerindeki etkilerinin daha önce fark edildiğini, ancak bu konudaki çalışmaların ilerletilemediğini belirtti. Beyin tümörlerinin ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sancar, mevcut kanser ilaçlarının "kan-beyin" bariyerini geçememesi nedeniyle yetersiz kaldığını ifade etti. Özellikle, Cisplatin adlı ilacın bu bariyerden geçemediğini belirten Sancar, EdU molekülünün bu engeli aşarak beyin kanser hücrelerini etkili bir şekilde öldürebildiğini açıkladı.
FARE DENEYLERİ VE SONUÇLAR
Sancar, laboratuvar deneylerinin ardından fareler üzerinde yapılan deneylerin detaylarını paylaştı. "Üniversitelerdeki sinirbilim bölümleriyle işbirliği yaparak, insan beyin tümör parçalarını fare beyinlerine enjekte ettik," diyen Sancar, EdU'nun bu tümör hücreleri üzerindeki etkisini incelediklerini söyledi. İlk aşamada mevcut ilaçların etkili olduğunu, ancak 30-40 gün sonra EdU molekülünün daha iyi sonuçlar verdiğini gözlemlediklerini belirtti.
Sancar, EdU'nun toksisite ve hızlı bölünen hücrelere yönelik seçiciliğinin, onu etkili bir beyin kanseri ilacı haline getirme potansiyeli taşıdığını vurguladı. "EdU, hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini hedef alırken, sağlıklı beyin hücrelerini koruyabiliyor," dedi. Ancak, molekülün insanlardaki yan etkilerini araştırmak için iki yıl boyunca klinik denemelere ihtiyaç duyulacağını ekledi.