Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi, 13-14 Kasım tarihlerinde dünyaca ünlü nörologlar ve beyin cerrahlarının bir araya geldiği NeuroLab İstanbul 2024 programına ev sahipliği yapıyor. Parkinson başta olmak üzere hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılan Beyin Pili (DBS) ve Akıllı Ses Ötesi (MRgFUS) teknolojilerinin tartışıldığı etkinlikte, Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alfonso Fasano ve eski Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Andres Lozano da yer aldı.
Programın açılışında söz alan Prof. Dr. Alfonso Fasano, Parkinson tedavisindeki teknolojik ilerlemelere dikkat çekerek, “Parkinson tedavisi konusunda büyük bir gelişim yaşanıyor. Medipol ekibiyle gurur duyuyorum” dedi. Prof. Dr. Andres Lozano ise İstanbul’daki programda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Parkinson hastalarımıza ameliyatsız, ses ötesi yöntemle tedavi uygulayabiliyoruz. Bu eğitim için sadece Türkiye’den değil, dünyadan katılımlar oldu” şeklinde konuştu.
"İstanbul, Bu Alanda Bir Buluşma Noktası Olacak"
Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, etkinliğin amacını şu sözlerle açıkladı: “Civar ülkelerden gelen doktorların, bu alanda çalışan uzmanların ve beyin cerrahlarının bir araya gelerek deneyimlerini paylaşmalarını hedefliyoruz. İstanbul’un, Parkinson ve hareket bozuklukları tedavisinde bir buluşma noktası haline gelmesini istiyoruz.”
Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi Teknolojisiyle Yeni Tedavi Yöntemleri
Doç. Dr. Zırh, Parkinson hastalarına yönelik yeni tedavi yöntemlerinden Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi (MRgFUS) hakkında da bilgi verdi. Beyin Pili tedavisinde, beynin belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlarla elektriksel aktiviteyi düzenleyerek hastalığın belirtilerini iyileştirdiklerini belirten Doç. Dr. Zırh, bu tedavinin yıllar içinde büyük ilerlemeler kaydettiğini ifade etti.
Akıllı Ses Ötesi teknolojisiyle ilgili olarak ise Doç. Dr. Zırh, “MR görüntüleme rehberliğinde, ses dalgalarıyla Parkinson hastalarının titremelerini durdurabiliyoruz. Bu yöntem, hastaların yatmasını gerektirmiyor. Birkaç saatlik işlem sonrası hastalar evlerine dönebilirler” dedi.
Türkiye'nin İlk Parkinson ve Hareket Bozuklukları Merkezi
Medipol Üniversitesi'ne bağlı Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), 2019 yılında “Mükemmeliyet ve Eğitim Merkezi” unvanını alarak bu alandaki öncülüğünü pekiştirdi. Türkiye’nin hareket bozuklukları tedavisine odaklanan ilk bağımsız merkezi olan PARMER, bugüne kadar bin 400'ün üzerinde beyin pili ameliyatı gerçekleştirdi. Merkez, Akıllı Ses Ötesi (MRgFUS) gibi ileri düzey tedavi yöntemleriyle de hastalarına umut olmaya devam ediyor.