Kış mevsimi, cilt sağlığı açısından çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, soğuk havaların cilt üzerindeki olumsuz etkilerini ve karşılaşılabilecek problemleri detaylandırdı. Özellikle, sonbahar ve kış aylarında deri kuruluğu, kaşıntı, egzama, sedef hastalığı, kurdeşen ve pernio gibi cilt rahatsızlıklarının artış gösterdiğini belirten Dr. Bostancı, bu sorunlara karşı alınabilecek önlemleri paylaştı.

Ciltte Kuruluk

Sonbaharın soğuk günleriyle birlikte orta yaş ve üzeri bireylerde kollarda, bacaklarda, karın ve sırt bölgesinde deri kuruluğu artış göstermektedir. Geceleri yoğunlaşan kaşıntılar, ciltteki rahatsızlığı artırırken, Dr. Bostancı, "Deri kuruluğu giderilmediği takdirde kaşıntı kesici ilaçların etkisi azalır. Kuruyan bölgelerin düzenli olarak nemlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, sıcak su ile banyo yapılmamalı ve cilt yıpratılmamalıdır" dedi.

Kış aylarında soğuk hava, güneş ışınlarının azalması ve artan stres, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemlerini tetikleyebilir. Sedef hastalığı, vücutta kabuklanmalarla birlikte seyrederken, kış aylarında bu hastalığın belirtilerinde artış görülebilir. Dr. Bostancı, "Kışın güneşli günlerde dışarı çıkmak ve güneş ışınlarından faydalanmak önemlidir. Stresle başa çıkmak için açık havada yürüyüş yapmak faydalıdır" diyerek önerilerde bulundu.

Onkoplastik Cerrahi ile meme kaybı korkusu azalıyor Onkoplastik Cerrahi ile meme kaybı korkusu azalıyor

Elde Kuruluk-1

Havaların soğumasıyla birlikte elde meydana gelen kuruluk ve çatlamalar, tahriş egzamasının belirtileridir. Dr. Bostancı, "Eller soğuk hava ve sudan korunmalı, bulaşık yıkarken pamuk astarlı eldivenler kullanılmalıdır. Su temasından sonra ellerin nemlendirilmesi önemlidir" şeklinde uyarılarda bulundu.

Soğuk havalarda ortaya çıkan kurdeşen, kaşıntılı kızarıklar ve kabarıklıklarla seyreder. Dr. Bostancı, "Soğuk hava, el, ayak, burun ve kulak kepçesi gibi uç bölgelerde kaşıntılı kızarıklıklara neden olabilir. Bu bölgelerin iyi korunması ve gerektiğinde bir dermatolog ile iletişime geçilmesi gerekir" diye konuştu.

Kaynak: İHA