Dünyada her yıl yaklaşık 2,5 milyon insana meme kanseri teşhisi konurken, Türkiye'de bu sayı 25 bine ulaşıyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ferhat Erdem Uğraş, meme kanserinin Türkiye'deki kanser sıklığı listesinde ilk sırada yer aldığını vurguladı. Dr. Uğraş, "Erken teşhis, tedavi başarısını yüzde 95'e kadar artırıyor," dedi.

Meme Kanseri-5

İEÜ Medical Point Hastanesi, Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı İEÜ Medical Point Hastanesi, Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı

Meme kanserinin erken teşhisinde tarama programlarının önemine dikkat çeken Dr. Uğraş, 20 yaşından itibaren kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi yapmaları gerektiğini belirtti. 30 yaşından sonra yıllık meme ultrasonu ve 40 yaşından itibaren mamografi kontrollerinin eklenmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Uğraş, bazı kadınların "ya çıkar mı?" endişesiyle kontrollerden kaçındığını ifade ederek, "Erken teşhis, tedavi sürecini kısaltır ve meme kaybını önler. Meme koruyucu cerrahi yöntemler sayesinde sadece kanserli bölge çıkarılabilir," şeklinde konuştu.

Son yıllarda kişiye özel tedavi yöntemlerinin ve akıllı ilaçların geliştirilmesiyle tedavi başarısının arttığını söyleyen Dr. Uğraş, meme kanseri ile mücadelede multidisipliner yaklaşımın önemine de dikkat çekti. "Tedavi sürecinde cerrahi, radyasyon onkolojisi ve patoloji uzmanları birlikte çalışarak en doğru yöntemi belirliyor," dedi.

Kaynak: İHA