Meme büyütme operasyonları, kadınların özgüvenini artıran ve vücut imajlarını iyileştiren popüler estetik cerrahi işlemlerden biridir. Ancak, bu tür operasyonları düşünen kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Medicana Sağlık Grubu Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Doğan, implant türleri ve iyileşme süreci hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı. Ayrıca, bazı implant yöntemlerinin emzirmeye engel olabileceğine dikkat çekerek, ameliyat öncesi ve sonrası süreçlerde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Prof. Dr. Fatih Doğan, meme büyütme ameliyatlarının, bazı kadınlar için kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olduğunu ve deformiteleri düzeltmek amacıyla da kullanılabildiğini belirtti. Ancak, her hastanın beklentilerinin gerçekçi olması gerektiğini vurguladı.

Mobil KETEM aracı ile kanser taramaları başladı Mobil KETEM aracı ile kanser taramaları başladı

İmplant Seçimi ve Süreç Hakkında Bilgiler

Meme büyütme, pürüzsüz ya da dokulu, yuvarlak ya da gözyaşı damlası şeklinde değişik implant türleriyle yapılabiliyor. Ancak, Prof. Dr. Doğan, ameliyat kararından önce dikkat edilmesi gereken birkaç önemli noktayı sıraladı:

Meme implantları sarkmayı engellemez. Eğer meme sarkması varsa, dikleştirme işlemi gerekebilir.
İmplantların ömrü garanti edilmez ve ortalama 10 yıl sonra yırtılma riski vardır.
Bazı implant yerleştirme yöntemleri emzirmeye engel olabilir, bu nedenle emzirmeyi planlayanlar dikkat etmelidir.
İmplantın çıkarılmasından sonra göğüs şekli için ek ameliyat gerekebilir.
Silikon implantların yırtılma durumu düzenli taramalarla izlenmelidir; MRI taramaları önerilmektedir.
Ameliyat öncesi, bazı ilaçların düzenlenmesi gerektiğini ve sigara içenlerin ameliyat öncesi 4-6 hafta sigara kullanmamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Doğan, meme büyütme işlemlerinin yalnızca donanımlı hastanelerde yapılması gerektiğini vurguladı.

İyileşme Süreci ve Sonrasındaki Dönem

Meme büyütme ameliyatının ardından, birkaç hafta boyunca ağrı, şişlik ve morarma yaşanması normaldir. Prof. Dr. Doğan, iyileşme sürecinde fiziksel temastan kaçınılması gerektiğini ve kompresyon bandajı ya da sporcu sütyeni gibi destekleyici giysilerin önerildiğini belirtti. İyileşme dönemi genellikle birkaç hafta sürerken, hastalar zorlayıcı aktivitelerden kaçınmalı ve fiziksel temasa dikkat etmelidir. Ayrıca, kişinin fiziksel bir işi yoksa birkaç hafta içinde işe dönebilmesi mümkündür.

Kaynak: İHA