Halk arasında "maymun çiçeği" olarak bilinen M-virüsü, Türkiye’de şu ana kadar rastlanmamış olmasına rağmen uzmanlar tedbirlerin gevşetilmemesi gerektiğini vurguluyor. Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, panik yapmanın gereksiz olduğunu ancak gerekli önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dr. Uğurcan, maymun çiçeği virüsünün Batı ve Orta Afrika'da uzun yıllardır var olduğunu belirtti. "Çiçek hastalığına karşı aşılama ile bu hastalık 1980'lerden sonra nadir görülmeye başlamıştı. Ancak, son yıllarda Afrika'da başlayan vakalar Avrupa'ya da sıçradı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi riski uyarısı yapıldı" dedi.

Kışın en faydalı meyve: C vitaminiyle bağışıklığı güçlendiriyor Kışın en faydalı meyve: C vitaminiyle bağışıklığı güçlendiriyor

Virüsün, hayvanlardan insanlara ve insanlar arasında bulaşabileceğini söyleyen Dr. Uğurcan, "Maymun çiçeği virüsü genellikle yakın temas yoluyla bulaşır. Kucaklaşma, öpüşme, el sıkışma gibi yakın temaslar veya kapalı ortamlarda uzun süre birlikte bulunma gibi durumlar bulaş riskini artırabilir" şeklinde konuştu.

Belirtiler ve Süreç

Maymun çiçeği virüsünün genellikle ateş, boğaz ağrısı, eklem ağrıları ile başladığını ve 2-3 gün içinde ciltte püstül ve siğil benzeri lezyonlara yol açtığını belirten Dr. Uğurcan, "Bu lezyonlar yüzden başlayıp tüm vücuda yayılabilir. Belirtiler başladığında kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması önemlidir" diye ekledi. Hastalığın genellikle 2 ila 4 hafta sürdüğünü ve iyileşme sürecinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Çocuklar ve Risk Grupları

Dr. Uğurcan, hastalığın özellikle çocuklar, yeni doğanlar ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için daha riskli olduğunu belirtti. "Bu gruplar için hastalık daha ağır seyredebilir" dedi. Ayrıca, hastalığın yayılımının hızlı olabileceğini ve tedbirlerin asla gevşetilmemesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de Durum ve Öneriler

Ülkemizde henüz maymun çiçeği virüsü vakası görülmediğini hatırlatan Dr. Uğurcan, "Ancak, Sağlık Bakanlığı'nın güncel rehberlerine göre şüpheli vakalardan örnekler alınmalı ve kesin tanı konulmalıdır. Özellikle döküntülü hastalıklarla karışabileceği için uzman hekimler tarafından dikkatli bir değerlendirme yapılması önemlidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA