Dünya Sağlık Örgütü'nün yeniden küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığı, hayvanlardan insanlara geçen bir viral enfeksiyon olarak öne çıkıyor. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, bu virüsün vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüs bulaşmış yatak örtüleri gibi yollarla insandan insana geçtiğini belirtti. Klasik çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı kısmi koruma sağladığını ifade eden Prof. Dr. Sünbül, bu yüzden 50 yaş altı bireylerin hastalığa karşı daha savunmasız olabileceğini vurguladı.

Virüsün kuluçka süresinin genellikle 6-13 gün arasında olduğunu, ancak bu sürenin 5-21 gün arasında değişebileceğini belirten Sünbül, hastalığın hasta hayvanların yeterince pişmemiş eti veya cinsel temas yoluyla da bulaşabileceğini kaydetti. Hastalığın belirtileri arasında ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, halsizlik ve ciltte döküntü yer alıyor. Döküntüler genellikle yüz, avuç içi ve ayaklarda yoğunlaşırken, hastalık 2-4 hafta sürebiliyor ve belirtiler kendiliğinden geçiyor.

Korunma yolları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Sünbül, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınılması gerektiğini ve sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman kullanmasının önemini vurguladı. Ayrıca el hijyenine dikkat edilmesi ve vahşi hayvanlarla temastan kaçınılması gerektiğini belirtti. Avrupa ülkelerinde, maymun çiçeği hastalığına yakalanan kişilerin 21 gün karantinaya alındığını da ekledi.

Kaynak: İHA