Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Bilim Dalında görev yapan Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı, 25-31 Mayıs Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocukluk çağında en sık görülen kanser türü olan lösemiye dikkat çekti. Türkiye'de her yıl yaklaşık bin 500 çocuğa lösemi tanısı konduğunu belirten Korğalı, bu hastalığın çocukluk çağı kanserleri arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Löseminin genellikle sinsi başlayan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Korğalı, erken teşhisin tedavi sürecinde büyük önem taşıdığını ifade etti. Yüksek ateş, halsizlik, kilo kaybı, burun ve diş eti kanamaları, vücutta morluklar, iştahsızlık gibi belirtilerin yanı sıra boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde lenf bezi şişmeleri ile karaciğer ve dalakta büyüme gibi bulguların dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Bu tür semptomların görülmesi durumunda vakit kaybetmeden bir hekime başvurulması ve tam kan sayımı ile muayene yapılmasının hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Tıbbi Olanaklar Artıyor, Tedavi Başarısı Yükseliyor

Doç. Dr. Korğalı, günümüzde gelişen tıbbi olanaklar sayesinde lösemi tedavisinde önemli başarılar elde edildiğini belirtti. Çocukluk çağı lösemilerinde tedavi oranının yüzde 95’lere kadar ulaştığını vurgulayan Korğalı, bu başarının sürdürülebilmesi için hem tıbbi altyapının güçlendirilmesi hem de toplumda farkındalığın artması gerektiğinin altını çizdi.

Sağlıklı Bir Gelecek İçin Koruyucu Önlemler Önemli

Çocukları kansere karşı korumanın sadece hastalık ortaya çıktığında değil, öncesinde de mümkün olduğunu belirten Korğalı, çevresel faktörlerin ve yaşam tarzının bu noktada belirleyici olduğuna dikkat çekti. Sağlıklı ve mevsiminde beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, sebze ve meyve tüketiminin artırılması gibi basit adımlarla çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Aynı zamanda hava kirliliği, sigara dumanı, baz istasyonları ve yüksek gerilim hatları gibi çevresel risklerden uzak durmanın da önemli bir koruma yöntemi olduğuna işaret etti.

Teknoloji Kullanımına Dikkat: Özellikle Küçük Yaş Grupları Risk Altında

Çocukların ekran başında geçirdiği sürenin sınırlandırılması gerektiğini belirten Korğalı, fiziksel aktivitenin artırılmasının hem genel sağlık hem de kanser riskinin azaltılması açısından önemli olduğunu söyledi. Cep telefonlarının olası zararlarına da değinen Korğalı, bu konuda kesin kanıtlar bulunmasa da özellikle 0-5 yaş grubu çocukların yanında cep telefonu kullanımının sınırlandırılmasını önerdi.

Kanserle Mücadelede Toplumun Rolü Büyük

Ailesinde kanser öyküsü bulunan bireylerin daha yüksek risk taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı, toplumun lösemi ve benzeri hastalıklarla mücadelede daha bilinçli ve duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Korğalı, "Sağlıklı nesiller için birlikte adım atabiliriz" diyerek hem anne adaylarına hem de ailelere çocukların sağlığı konusunda sorumluluk almaları çağrısında bulundu.

Kaynak: İHA