Kültür-sanat

Liman Tepe'de olan su altı kazılarında tarih öncesi eserler gün yüzüne çıkıyor

Liman Tepe'deki su altı kazıları, 7 bin yıl öncesine uzanan sırları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor

Abone Ol

Urla'daki Liman Tepe'de, Anadolu’nun tarih öncesi dönemine ışık tutan su altı kazıları devam ediyor. Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi (ANKÜSAM) Direktörü Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu'nun liderliğindeki uluslararası ekip, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 7 bin yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahip olan bölgede heyecan verici buluntulara ulaşmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Şahoğlu, bölgedeki çalışmalar sırasında geçmişte kara parçası olan ve zamanla su altında kalan liman tabanında yeni sondajlar gerçekleştirdiklerini belirtti. Ekip, 5 bin 300 yıl öncesine ait tabakalarla karşılaştı ve milattan önce 3 bin 300'lü yıllara ait seramik örnekleri buldu. "Bu döneme ait buluntular, burada muhtemelen bir mimariye işaret ediyor olabilir," diyen Şahoğlu, önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı bilgilere ulaşmayı beklediklerini kaydetti.

Neolitik Dönem İzleri Araştırılıyor

Kazıların yalnızca Bakır Çağı ile sınırlı kalmadığını ifade eden Şahoğlu, Neolitik dönemde burada yaşam olup olmadığını araştırdıklarını açıkladı. Kanada'daki McMaster Üniversitesi ile birlikte deniz altında yaptıkları jeoarkeolojik araştırmalarda, denizin 500-600 metre altında Neolitik çağ kıyı şeridine ulaştıklarını belirtti. "Bu bulgular, Batı Anadolu sahilindeki antik kentlerin Neolitik döneme kadar geri gittiğini gösteriyor," şeklinde konuştu.

Turizm ve Ziyaret Hedefleri

Liman Tepe’nin, klasik dönemlerde Klazomenai Antik Kenti’ne ev sahipliği yaptığını vurgulayan Şahoğlu, "Uzun vadede, bu bölgenin hem karadaki hem de denizdeki kalıntılarını bir bütün olarak değerlendirmeyi ve turizme kazandırmayı hedefliyoruz," dedi. Ziyaretçilere hem karadaki hem de su altındaki tarihi mirası görme fırsatı sunmayı planlıyor.

Özel Kazı Yöntemleri

Kazılarda görevli Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrfan Tuğcu, su altında 4.5 metre derinlikte günümüzden 2,600 yıl öncesine ait bir liman tabanını açmaya devam ettiklerini ifade etti. Su altı kazılarında özel yöntemler kullanılarak, ekipler fırça ve elektrikli süpürgelerle kum ve malzemeleri temizleyerek buluntulara ulaşmaya çalışıyor.