LENFOMA NEDİR?

Berna SEVER/EGE TELGRAF- Lenfoma, lenf bezleri, kemik iliği, dalağın ve diğer lenfoid doku bölgelerinin etkilendiği bir kanser türü. İki temel lenfoma türü var: Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma. Hodgkin lenfoma, Hodgkin hücreleri olarak adlandırılan özel kanser hücreleri tarafından karakterize edilirken, Hodgkin dışı lenfoma diğer lenfositlerin anormal büyümesi sonucu oluşur.

BELİRTİLERE DİKKAT!

Uzmanlara göre lenfomanın belirtileri, hastanın genel sağlık durumu ve kanserin tipine göre değişebilir. Ancak yaygın belirtileri; büyümüş lenf bezleri, genellikle boyunda, koltuk altında veya kasıklarda hissedilir, ateş ve gece terlemeleri, kiloda ani ve belirgin bir düşüş, halsizlik, sürekli yorgunluk ve iştah kaybı, kaşıntı ve deride kızarıklık şeklinde.

ERKEN TEŞHİS 

Lenfomanın tedavisi, hastalığın türüne, aşamasına ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Temel tedavi seçenekleri şunlar:

Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmeyi amaçlayan ilaç tedavisini içerir.
Radyasyon Terapisi: Radyasyon, kanser hücrelerini yok etmek veya kontrol altına almak için yüksek enerjili ışınlar kullanır.
Kök Hücre Nakli: Lenfoma tedavisinde daha ileri durumlarda, hastanın kendi kök hücrelerinin veya vericiden alınan kök hücrelerin nakli gerekebilir.
İlaç Tedavisi: Bazı yeni ilaçlar lenfoma tedavisinde umut vaat edebilir ve hastaların yaşam sürelerini uzatabilir.

Duyma kaybına moda dokunuşu: "Küpe" tasarımlı işitme cihazları Duyma kaybına moda dokunuşu: "Küpe" tasarımlı işitme cihazları

Lenfoma, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle, herhangi bir şüpheli belirtiye sahip kişilerin bir sağlık uzmanına başvurması önemli. Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri ve düzenli taramalar da lenfoma riskini azaltabilir.

Kaynak: Ege Telgraf