A. Buğra Tokmakoğlu/EGE TELGRAF- Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) iş birliğinde bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Kuşadası Sokak Festivali, bu yıl uluslararası vitrine çıkmanın gururunu yaşadı.

Türkiye'nin ‘sokak’ konsepti ile düzenlenen ilk tematik festivali olan Kuşadası Sokak Festivali, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Lezzet Sokakta’, ‘Eğlence Sokakta’, ‘Müzik Sokakta’ ve ‘Sanat Sokakta’ başlıklarında onlarca farklı etkinliğe sahne oldu.

Bu yıl Akdeniz mutfağı temasıyla 6 ülke ve Türkiye’den festivale katılan şeflerin elinden çıkan lezzetler festival katılımcılarının beğenisine sunuldu.

Kervansaray’da gerçekleştirilen atölyeler büyük bir kitle tarafından takip edildi. Yabancı turistlerin ilgisi de dikkat çekiciydi. 

700 yıllık tarihi ile Uludağ’ın eteklerindeki sakin bir köy: Gelemiç 700 yıllık tarihi ile Uludağ’ın eteklerindeki sakin bir köy: Gelemiç

İspanya’dan gelen şef David Raileanu tarafından risotto pirinci, sebze, safran, midye, karides, ahtapot gibi deniz ürünleri kullanılarak hazırlanan ‘Paella’, Tunuslu şef Nebil Rokbani’nin katılımıyla gerçekleşen ‘Lablabi Çorbası’ atölyesi ile ünlü Hırvat şef Matko Bukovec'in katılımıyla gerçekleşen ‘Fish Marinade’ atölyesi Akdeniz yemek kültürünün birbirine ne kadar yakın olduğunu kanıtlar nitelikteydi.

LEZZET DURAKLARI

Kuşadası’nda ilçenin 7 farklı noktasına kurulan lezzet durakları ise bu festivalin en keyifli deneyimlerinden biri bana göre. İçerisinde 7 lezzet noktasında kullanılabilecek kuponları ile Kuşadası sokaklarında keyifli bir yürüyüşe katılan festival katılımcıları hem kenti gezme ve keşfetme hem de farklı lezzetleri deneyimleme şansını elde etti.

İspanya, Fransa, Hırvatistan, Tunus, Yunanistan, İtalya ve Türkiye’den katılan ünlü şefler tarafından hazırlanan yerel lezzetlerin tadına bakmak için stantlar önünde bir hayli uzun kuyruklar oluştu.

Festival kapsamında tadına bakılan lezzetler arasında İspanya’nın ançuezli tapası, Fransa’nın soğan çorbası, Hırvatistan’ın balık yahnisi, Tunus’un sebzeli kuskusu, Yunanistan’ın musakkası, İtalya’nın tiramisusu ve Türkiye’nin hünkar beğendisi yer aldı. Lezzet turu kapsamında satışa sunulan yemek kuponlarından elde edilen gelirin 29 Haziran’da Kuşadası-Pamucak arasında çıkan orman yangınında zarar gören orman alanının ağaçlandırılması çalışmalarına aktarılacak olması çok şık bir hareket.

Bu yıl uluslararası niteliğe kavuşan Kuşadası Sokak Festivali’ne Dünya Şefler Birliği (Worldchefs) tarafından verilen akreditasyon belgesiyle festival uluslararası etkinlik ve organizasyon takviminde kendine yer bulacak. Bu durum Kuşadası turizmi ve Kuşadası tanıtımına büyük katkı sağlayacak.

SALYANGOZ KAPIŞMASI

Festivalin son gününde Türk şef Halil İbrahim Çengel ile Fransız Şef Julien Moulieres arasında gerçekleşen Salyangoz Düellosunda Türk usulü salyangoz ile Fransız usulü salyangoz pişirme yöntemi ile hazırlanan ‘escorgot’ yarıştı.

Geçen yıl ana akım medyadan dijital dünyaya neredeyse tüm dünyada viral olan salyangoz yemeği bu yıl da en çok merak edilen anlardan biri oldu. 60 kg’lık salyangoz 10 dakika içerisinde tükendi.

Geçen yıl dev kazanda pişirilen aşure ile noktalanan festival bu yıl yeni bir rekor denemesine sahne oldu. Dev kazanda pişirilen 3 tonluk keşkek 5 bin kişiye dağıtıldı. Keşkeğin yapımında festivale katılan tüm şefler yer alırken, keşke için 600 kilo buğday, 600 kilo dana eti, 200 kilo tereyağı ve 1,5 ton su kullanıldı.

Kaynak: EGE TELGRAF