Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU- EGE TELGRAF/ İstanbul’un tarihi dokusunu yansıtan önemli yapılarından biri olan Şerefiye Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı’yla rekabet eden gizli bir hazine olarak dikkat çekiyor. Bizans İmparatoru II. Theodosius döneminde, MS 428 yılında inşa edilen bu etkileyici yapı, Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri) aracılığıyla şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla tasarlanmıştır.
Sanat ve teknolojinin buluşma noktası
Şerefiye Sarnıcı, mimari açıdan Bizans döneminin öne çıkan örneklerinden biridir. 15 yıllık bir inşaat sürecinin ardından tamamlanan sarnıç, 360 derece proje sistemi ile tarihi, sanatı ve teknolojiyi bir araya getiriyor. Ziyaretçilerine sunduğu gözlem noktaları ve ışık gösterileri ile benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Sanat ve teknolojinin buluştuğu bu alan, İstanbul’un tarihine yeni bir perspektif sunarak ziyaretçilerini etkiliyor.
Giriş bileti online alınabiliyor
Sarnıç, haftanın her günü 09.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş biletleri online olarak temin edilebiliyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, 24 Nisan 2018 tarihinde kapılarını açan Şerefiye Sarnıcı, İstanbul’un su yönetimi tarihine de ışık tutuyor.
İstanbul’un su ihtiyacına destek oluyordu
Belgrad Ormanı ve çevresindeki su kaynaklarından Bozdoğan Kemeri üzerinden yapılan su dağıtımının öncüsü olan Şerefiye Sarnıcı, 4. yüzyılda inşa edilen Binbirdirek Sarnıcı ve 6. yüzyılda yapılan Yerebatan Sarnıcı ile İstanbul’un su ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynamıştır.
Sultanahmet, Binbirdirek Mahallesi, Piyer Loti Caddesi’nde yer alan bu tarihi yapı, İstanbul’un turizm potansiyelini artıran ve kültürel mirasını koruyan önemli bir ziyaret noktası olarak öne çıkıyor. Tarihi ve mimari değerleriyle dolu olan Şerefiye Sarnıcı, her ziyaretçisine geçmişle günümüzü birleştiren unutulmaz anlar sunuyor. İstanbul’un gizli hazinelerini keşfetmek isteyenler için Şerefiye Sarnıcı mutlaka görülmesi gereken bir yer!