Berna Sever / EGE TELGRAF- Mikrosefali, bebeğin doğum öncesi dönemde veya doğum sırasında kafatasının normalden daha küçük bir şekilde gelişmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, bebeğin beyin gelişimini etkileyebilir ve genellikle doğuştan gelir. Mikrosefali, genellikle hamilelik sırasında Zika virüsü veya diğer genetik faktörlere maruz kalma gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, “Mikrosefali, bireyin ve ailesinin yaşamını önemli ölçüde etkileyebilen bir durumdur. Ancak erken tanı, doğru tedavi ve destek ile bireyin yaşam kalitesini artırabilir. Bilinçli bir hamilelik süreci ve düzenli sağlık kontrolü, mikrosefali riskini azaltmak için önemlidir” dedi.

Nedenleri:

1.    Genetik Faktörler: Mikrosefali, genetik faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ailede daha önce benzer durumlar yaşanmışsa, genetik bir yatkınlık söz konusu olabilir.

2.    Enfeksiyonlar: Zika virüsü gibi bazı enfeksiyonlar, hamilelik sırasında bebeğin normal kafatası gelişimini etkileyerek mikrosefaliye neden olabilir.

3.    Radyasyon ve Toksin Maruziyeti: Gebelik sırasında maruz kalınan yüksek düzeyde radyasyon veya bazı toksinler, bebeğin kafatası gelişimini etkileyebilir.

Belirtileri:

1.    Küçük Baş Çevresi: Mikrosefali hastalığına sahip bebeklerin genellikle normalden daha küçük baş çevresi vardır.

2.    Gelişimsel Sorunlar: Bebeğin motor becerileri, dil gelişimi ve bilişsel yeteneklerinde gelişim sorunları görülebilir.

3.    Yüz Şeklinde Değişiklikler: Gözler arasındaki mesafe, burun veya alın şeklinde değişiklikler gözlemlenebilir.

Tedavi ve Destek:

Çocuklar astım atağı yaşarken panik yapmayın! Çocuklar astım atağı yaşarken panik yapmayın!

Mikrosefali, şu anda tam anlamıyla tedavi edilemeyen bir durumdur. Ancak, çeşitli terapiler ve desteklerle hastalığın etkileri hafifletilebilir. Fizyoterapi, konuşma terapisi ve özel eğitim, mikrosefaliye sahip çocukların gelişimini desteklemeye yardımcı olabilir.

Kaynak: EGE TELGRAF