Nihat AK/EGE TELGRAF- Aylar sonra İzmir'deki yüzlerce tekne denize açıldı. Balıkçıların aylar sonra ağları yeniden denizle buluştu. Büyük bir heyecan ve merakla Ege’de toplanan ağlarda hamsi ve sardalya, Karadeniz’de ise palamut bolluğu yüzleri güldürdü. Umutlu başlayan balık av sezonunun tezgahlardaki bolluk ve ucuzluğu yurttaşı da sevindirdi. 

SOFRALAR ŞENLENDİ

Uzun bir yasak dönemini sabırla beklemenin karşılığını aldıklarını belirten İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan heyecanlı ilk geceyi şu sözlerle dile getirdi, “Uzun bir bekleyişin ardından nihayet denize açılma vakti gelip dayanmıştı. Kalplerimiz yakalamayı umut ettiğimiz balıklar gibi kıpır kıpırdı. Gece yarısı için her şey hazırdı. Ağlarım denize inmek için sabırsızlanıyordu. ‘Vira bismillah’ deyiverdik. Denizin kokusu, motorun sesi, rüzgarın yüzümüzü okşaması... Hepsi özlediğim anılarla yeniden buluşmuştuk. İlk ağı attığımda yaşadığımız heyecan, sanki her yıl yeniden doğuyoruz gibi hissettiriyor bizlere. İlk gece, denizin bize neler sunacağını görmek için sabırsızlanıyoruz, içimdeki heyecanı tarif etmek imkansız. Sezonda teknelerimizden bereket fışkırmasını dileklerimizle ağlarımızı toplamaya başlıyoruz. Çektiğimiz ağların her bir kulacı altın gibi kıymetli. Deniz bize cömert davrandı sezonun ilk gününde. İzmir ve Egeli balıkçı teknelerinde hamsi ve sardalya, Karadenizliler'inkin de ise palamut boldu. Teknemize doldurduğumuz bu bereket, sadece bizim değil, tüm halkımızın sofralarına şenlendirecek. Bu yıl doya doya balık yiyecekler” dedi. 

BİNLERCE BALIKÇIYA EKMEK

Sezonun binlerce balıkçıya ekmek kapısı olduğuna dikkati çeken Başkan Çakan, “İzmir'de av yasağının kalkmasıyla birlikte yaklaşık 1.600 tekne denize açıldı. Yeniden 4-5 bin civarında balıkçı işine kavuştu. Türkiye genelinde ise bu sayı 300 ila 400 bin kişiye ulaşır. Türkiye genelinde balık av sezonu başladı. 15 Eylül'de Akdeniz'de de başlayacak. Denize çıkan herkes ekmeğini kazandı, herkes mutlu" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası altın fiyatlarında düşme! Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası altın fiyatlarında düşme!

FİYATLAR DA DÜŞÜYOR

Teknelerdeki bereketin tezgahlara ucuzluk olarak yansıyacağının müjdesini veren Başkan Çakan, “Sezonun ilk gününde elde edilen bol miktardaki palamut, hamsi ve sardalya avı, balık fiyatlarında ciddi düşüşlerin habercisi oldu. Bugüne kadar fiyatlar yüksekti ancak av sezonunun başlamasıyla birlikte fiyatlar halkımıza yansıyacak. Balık fiyatlarında yüzde 200-300 arasında düşüş bekliyoruz. Halkımız bu sene hiç yemediği kadar balık tüketecek. Yakıt masraflarımızda büyük bir yükselme olmasa da personel ve kumanya harcamalarımız katlandı. Buna rağmen denizdeki bereketin bu maliyetleri karşılayacağını umut ediyoruz" dedi.

İÇİNİZ RAHAT OLSUN

Balık ölümleri üzerinden spekülasyonlar yapılmasını doğru bulmadıklarını belirten Başkan Çakan, “Bizler açık denizde avlanıyoruz. Doğal ortamında büyüyen balıkları vatandaşımızın sofrasına taşıyoruz. Su sıcaklığının aşırı yükselmesi ve iklim krizlerinden tedirgin oluyorduk. Ama çok şükür bunları yaşamadık. İzmir Körfezi ve Yunanistan kıyılarında balık ölümleri oluyor. Devir daimi olmayan durağan sulardaki oksijen eksikliğinden kaynaklanan ölümler bunlar. İnsanımızın içi rahat olsun. İzmir Körfezi bir kere balıkçılığa kapalı. İzmir Körfezi'nde hiçbir tane balıkçı teknesinin avlanması yıllardan beri yasak. Sadece oltacılar gidip keyfi tutuyordu oradaki balığı. Bizim yaptığımız uluslararası su dediğimiz açık deniz avcılığıdır. Bizim teknelerin oraya girmesi, avcılık yapması mümkün değil. İzmir Körfezi'nde bu yıla kadar hiçbir tane balıkçı teknesi gördünüz mü? Görmediniz çünkü avlanamazlar. Yasağı bir tarafa bırakın o büyük endüstriyel dediğimiz gemilerin hiçbiri gidip çalışamaz körfezde. Açık deniz balıkçılığı yapan teknelerimizden çıkan balıkların hepsinde menşei var. Balık haline giden esnaf, vatandaş kim giderse gitsin aldığı balığın hangi limandan çıktığı, hangi tekne tarafından nereden tutulduğu hangi kooperatife kayıtlı olduğu menşei bilgisinden öğrenebilir. Türkiye'de tezgahlara çıkan balıklar izlenebiliyor.  Körfezde tekneyle balık avlanamaz. Ama bu balık ölümlerinin de önüne geçilsin.  Çözüm olarak deniz patlıcanı ve akvaryum çekmeleri yapılabilir. İzmir Ticaret Odası çatısı altında yerel ve merkezi idarenin desteğiyle üniversitelerimizle iş birliği yaparak deniz patlıcanı yetiştiriciliği yapılması, suyun temizlenmesine ve ekosistemin dengelenmesine katkı sağlayacaktır. Balık ölümleri üzerinden kimse bilgi kirliliği yaratmasın. Spekülasyon yapmasın. Yüzlerce balıkçının ekmeğine mani olmasın. Halkımız bu sene inanılmaz derecede palamut, hamsi ve sardalya tüketecek. Hayatta hiç olmadığı kadar denizde bu sene balık var. Bu yıl balığa doyacaklar " diye konuştu.

MUĞLA BİRİNCİ

Su ürünleri ihracatında Türkiye’de 1’inci sırada olduklarını söyleyen Muğla Valisi İdris Akbıyık, "4 ayın hasretiyle denizlerimize yeniden açılmanın heyecanını hep beraber yaşıyoruz. Ege ve Akdeniz'in bereketli sularında balıkçılarımızın ağlarını yeniden maviyle buluşturacağı bir gün, 2024- 2025 av sezonun başlangıç günü hepimize hayırlı olsun. Muğla 1484 metrekarelik kıyı şeridiyle Türkiye’nin en uzun sahillerine ve koylarına sahip. Su ürünlerinde Türkiye’de lider durumdayız. İhracatımız neredeyse 1 milyar doları buluyor ve 1’inci sıradayız" dedi.

Kaynak: EGE TELGRAF