Ekonomi

Konkordato sistemi yeniden ele alınmalı| Konkordato başvurularında artış

Ankara Ticaret Odası (ASO) Başkanı Gürsel Baran, ticari dünyada tedirginliğe yol açan konkordato sistemine dair önemli açıklamalarda bulundu

Abone Ol

Baran, 2023 yılında konkordato başvurusunda bulunan bin 516 şirketten 519’unun geçici mühlet, 353’ünün ise kesin mühlet kararı aldığını belirterek, ocak-temmuz döneminde rakamların geçen yılın tamamını geçtiğini ve toplamda bin 554 şirketin konkordato başvurusunda bulunduğunu ifade etti.

Konkordato Sürecinin İşleyişi

Baran, konkordato başvurusu kabul edilen firmaların adeta bir koruma çemberine alındığını, alacaklıların haciz işlemi yapamayacağını, bankaların kredi borçlarını tahsil edemeyeceğini ve ipoteklerin satışa çıkartılamayacağını söyledi. Prosedürün, alacaklılarla toplantılar düzenleyip, alacak tutarında indirim yaparak kalan tutar için ödeme planı hazırladığını vurguladı.

Ticari Hayat Üzerindeki Etkiler

Konkordato ilan eden büyük şirketlerin bile küçük işletmeler üzerinde büyük etkiler yarattığını belirten Baran, yerine getirilmeyen her ticari sorumluluğun ticari hayatın düzenini bozduğunu ifade etti. Bir firmanın konkordato ilan etmesinin, alacaklı şirketlerin nakit dengesini bozabileceğini ve bu durumun zincirleme etkilere yol açabileceğini vurguladı.

Konkordato Sisteminde Reform Önerisi

Baran, konkordato sisteminin yenilenmesi gerektiğini, bir konkordato fonu oluşturularak diğer şirketlerin iflasına neden olmasının önüne geçilebileceğini belirtti. Alacaklıların bu fondan tahsilat yapabileceğini ve konkordato ilan eden şirketlerin borçlarını bu fona ödeyerek süreci tamamlayabileceğini söyledi. Sistemin mevcut haliyle devam etmesinin konkordato mağdurlarını artıracağını ifade eden Baran, konunun TBMM açıldığında gündeme alınması gerektiğini belirtti.