Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'İklim Zirvesi', Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden gelen belediye temsilcilerinin katılımıyla sona erdi. İki gün süren yoğun katılımlı zirve, iklim krizine karşı mücadele deneyimlerinin ve iyi uygulama örneklerinin paylaşılmasıyla yeşil bir geleceğe katkı sağladı.
Zirve, İzmir Mimarlık Merkezi'nde, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Şehir Eşleştirme-II Hibe Programı (TTGS-II) çerçevesinde gerçekleştirilen SPACE projesi kapsamında düzenlendi. Belediyeler, iklim krizine yönelik deneyimlerini ve başarılı uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı. Panel ve atölyelerle zenginleştirilen etkinlik, yüzlerce katılımcının ilgisiyle yeşil bir gelecek vizyonunu teşvik etti.
TOKER: EKOLOJİK DEĞERLERLE STRATEJİK PLANLAMA
Zirvenin ilk gününde Avrupa Birliği belediyelerinin iyi uygulama örneklerinin ardından, Türkiye'den katılan belediyeler söz aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iklim değişikliği çalışmalarını anlatan İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker, "Yeni nesil belediyecilik anlayışımızla, adil ve kapsayıcı kalkınmayı ekolojik değerlerle destekleyen bir stratejik plan oluşturuyoruz. İklim krizine adaptasyon sürecinde sivil vatandaşlarla iş birliği yapıyoruz. Yeşil Şehir Eylem Planı ve İzmir’in Doğa ile Uyumlu Yaşam Stratejisi ile kentimizi doğa ile uyumlu bir yaşam sunmayı hedefliyoruz" dedi.
KARADUMAN: ÇİĞLİ İKLİM EYLEM PLANI
Çiğli Belediyesi'nden Serdar Karaduman, ilçenin kıyı şeridinde iklim krizine karşı başlattıkları çalışmaları anlattı. "Çiğli İklim Eylem Planı ile sera gazı emisyonunu azaltmayı ve risk analizi yapmayı hedefliyoruz. Çiğli SECAP, geçen yıl onaylandı ve 2025-2029 stratejik planına dahil edilecek. Şu anda doğa tabanlı çözümler üzerinde çalışıyoruz" diye belirtti.
ŞAHİN: ATIKTAN EKONOMİK DEĞER SAĞLIYORUZ
Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, "Sera gazı emisyonunu 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltmayı taahhüt ettik. Türkiye'de vatandaşın atığından para kazandığı tek belediyeyiz. Çevreci Komşu Kart projemiz büyük ilgi gördü. Atıklar evde tartılarak alınmakta ve kazanılan para her yerde harcanabiliyor. Ayrıca tekstil ve elektronik atıklarda da benzer sistemleri uyguluyoruz" dedi.
MARAL: ELEKTRİKLİ ARAÇLARLA DÖNÜŞÜM
Nilüfer Belediyesi Enerji Sistemleri Mühendisi Faruk Maral, "Nilüfer, COP27'ye Türkiye ayağında seçildi. Güneş Enerji Santrallerimiz yılda 1500MWh üretim yapıyor ve yeni projelerle bu üretimi artıracağız. Elektrikli araç dönüşümüne geçtik ve her yıl yenilenebilir enerji konularında eğitimler düzenliyoruz" dedi.
MESUTGİL: ATIKLARI KULLANILABİLİR HALE GETİRİYORUZ
Bornova Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Fatma Mesutgil, "Küresel karbon emisyonlarının büyük kısmı kentsel alanlardan kaynaklanıyor. Bornova SECAP tamamlanmak üzere. Atık Getirme Merkezimizde atıklar çeşitli kategorilerde toplanıyor ve lisanslı firmalara teslim ediliyor. Atık Sanat Atölyemizde, atıkları kullanılabilir değere dönüştürüyoruz" dedi.
ŞAYLAN: YEŞİL KORİDOR VE ULAŞIM İYİLEŞTİRMELERİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden Sinem Şaylan, "Porsuk Çayı'nda 611 bin metrekare yeşil alan oluşturduk. Atık ayrıştırma tesisimizin ısısını serada kullanıyoruz ve ulaşımda elektrikli otobüsler ile bisiklet yollarını artırdık" şeklinde bilgi verdi.
GÜL: SECAP ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Buca Belediyesi'nden Ebru Nur Gül, "Yeşil Liderler Projemizde toplulukları iklim değişikliği konusunda eğittik ve eylem planları oluşturduk. SECAP çalışmalarımız hızla ilerliyor" dedi.
VURAL: ACİL ÖNLEMLER ALINMALI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Gökhan Taneri Vural, "İklim Zirvesi, çok verimli geçti. İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı'nı 2019'da hayata geçirdik. İklim krizi tüm belediyelerin öncelikli gündemi olmalı. Acil önlemler alınmalı ve projelerimizle İstanbul'un doğal güzelliklerini korumak için çalışacağız" dedi.
ÇOCUK VE GENÇLERİN POLİTİKA ÖNERİLERİ
Zirvenin son etkinliği "İklim Paneli"nde, gençlerin iklim değişikliğiyle ilgili önerileri öne çıktı. Sosyal İklim Derneği'nin moderatörlüğündeki panelde, çocuk ve gençlerin sosyal girişimlerindeki çalışmalar ve politika önerileri ele alındı. Yerel yönetimlerin, gençleri iklim değişikliği mücadelelerinde aktif rol almaya teşvik etmeleri gerektiği vurgulandı.
ACAR: İŞ BİRLİKLERİNİN ARTMASI TEMENNİSİ
SPACE Proje Koordinatörü Ece Acar, kapanış konuşmasında, "Katılım ve katkılarınız için teşekkür ederiz. Avrupa Birliği ve Türkiye belediyeleri ile iş birliklerimizin artmasını diliyoruz" dedi.