Ağustos ayında çıkan Yamanlar Dağı yangını, Bayraklı ilçesindeki Doğançay bölgesinde ciddi zarara yol açtı. Bu yangın, arıcılıkla geçimini sağlayan yerel halk için büyük bir tehdit oluşturmuştu, çünkü arıların beslenmesi için gerekli olan yeşil alanlar yok olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu duruma kayıtsız kalmayarak, yangın sonrası arıcıların mağduriyetini gidermek için harekete geçti.

KOVANKAYASI ALANI YENİDEN CANLANIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Kovankayası Ağaçlandırma Sahası üzerinde yaptığı çalışmalara hız verdi. 54 dönümlük bu alan, yangının ardından arıcılıkla uğraşan yurttaşlar için adeta bir bal ormanına dönüştürülmek üzere hazırlık yapıldı. Zemin çalışmaları tamamlanırken, bu alanda arıcılık faaliyetlerini canlandıracak bitki ve ağaç türlerinin ekimine başlandı. 4 bin ağaç ve çalı türünün dikilmesinin ardından bölgedeki arıcılar, yeniden kovanlarını yerleştirerek bal üretimine başlayacaklar.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇEVRESEL ÇÖZÜM

Proje hakkında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Ağaçlandırma Şube Müdürü Halit Çelik, "Yangın sonrası bölgedeki bitki örtüsü tamamen yok oldu. Bu sebeple Cemil Başkanımızın talimatıyla bu alanı bal ormanına dönüştürmek için çalışmalarımıza başladık. Arazi hazırlığı sırasında taş kordonlar ve cansız örme çitler ile toprak ve su muhafazası sağladık. Bu projeyle toprak erozyonunu önlemeyi ve su tasarrufu sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Manisa'da Espor rüzgarı esti: Belediye ve Pcıfıc Espor’dan gençlere dev destek Manisa'da Espor rüzgarı esti: Belediye ve Pcıfıc Espor’dan gençlere dev destek

09.11.2024 7De1D1Dd F6C4 45B4 84E8 Dd4B0Fb7Fa8B

YIL BOYUNCA ÇİÇEK AÇAN BİTKİLER

Bal ormanında, arıcılık faaliyeti yürüten yurttaşların maksimum fayda sağlaması için yıl boyu çiçek açan bitkiler tercih edildi. Çelik, "Yıl içinde şubat ayından kasım ayına kadar çiçeklenen bitkiler seçildi. Akasya, dut, gülibrişim, erguvan, kızılçam ve badem gibi ağaç türleri ile lavanta, kekik ve biberiye gibi çalı türleri kullanıldı. Toplamda bin ağaç ve 3 bin çalı bitkisi dikmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle sadece yerel arıcılık faaliyetlerini canlandırmakla kalmayıp, çevresel sürdürülebilirlik adına da önemli bir adım atmış oldu.

Kaynak: Bülten