Sağlık

Kolon kanseri teşhisinde 45 yaş önemli bir kriter

Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Şafak Yıldırım Dişli, kolon kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, sağlıklı yaşam tarzının bu hastalığı önlemede kritik bir rol oynadığını söyledi

Abone Ol

Kolon kanseri, kalın bağırsakta gelişen kontrolsüz hücre büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi’nden Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Şafak Yıldırım Dişli, kolon kanserine ilişkin önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Dişli, bu kanser türünün genellikle 45 yaş üstü bireylerde görüldüğünü ve genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzı değişikliklerinin de risk faktörleri arasında yer aldığını belirtti.

RİSK FAKTÖRLERİ VE BELİRTİLER

Kolon kanserinde sağlıksız beslenme alışkanlıkları, işlenmiş gıdaların tüketimi, sigara ve alkol kullanımı önemli risk faktörleri arasında bulunuyor. Doç. Dr. Dişli, “Bağırsak alışkanlıklarındaki değişim, kabızlık, ishal, dışkıda kan, karın ağrısı ve şişkinlik gibi belirtiler kolon kanserinin erken sinyalleri olabilir. Daha ileri aşamalarda kansızlık ve istenmeyen kilo kaybı gibi belirtilerle de karşılaşabiliriz” dedi.

TEŞHİS VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kolon kanserinin teşhisinde en etkili yöntemlerden birinin kolonoskopi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dişli, şüpheli bölgelerden biyopsi alınarak kesin tanı konulabileceğini belirtti. Ayrıca görüntüleme teknikleri ve dışkı testlerinin de teşhise yardımcı olabileceğini söyledi. Tedavi sürecinin kanserin evresine göre şekillendiğini vurgulayan Doç. Dr. Dişli, “Birinci evrede cerrahi müdahalelerle kanserli dokunun çıkarılması yeterli olabilir. İkinci evrede ise hastanın risk faktörlerine bağlı olarak koruyucu kemoterapi uyguluyoruz. Üçüncü evrede kemoterapi her hasta için önerilmektedir. Dördüncü evrede ise kanserin uzak organlara yayılması nedeniyle kemoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler gibi daha kapsamlı yaklaşımlar uygulanır” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS VE SAĞLIKLI YAŞAMIN ÖNEMİ

Kolon kanserinin erken teşhisle tedavi şansının yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Dişli, “Erken evrede yakalanan kolon kanserinde sağ kalım süreleri oldukça uzundur. Bu nedenle özellikle 45 yaş üzeri bireyler için düzenli tarama çok önemlidir” dedi. Kolon kanserini önlemede yaşam tarzı değişikliklerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Dişli, sağlıklı ve liften zengin bir beslenme düzeni, sigara ve alkolün bırakılması ve aktif bir yaşam tarzının hastalıktan korunmada etkili olduğunu vurguladı.