Kış aylarında gribal enfeksiyonların artışına paralel olarak göz hastalıklarında da belirgin bir yükseliş yaşanıyor. Uzmanlar, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Meme Kanseri Farkındalığı için stant açıldı Meme Kanseri Farkındalığı için stant açıldı

Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, kış mevsiminde sıkça karşılaşılan göz problemleri hakkında bilgi verdi. Kışın düşük nem oranları ve kapalı alanlardaki kaloriferlerin etkisiyle göz kuruluğunun yaygınlaştığını belirten İpçioğlu, “Bilgisayar karşısında uzun süre çalışanlar, göz kırpma sayısının azalması nedeniyle daha fazla risk altındadır. Gözlerde batma, sulanma ve kızarıklık gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda ortamın nemlendirilmesi, daha sık göz kırpılması ve gözyaşı damlalarının kullanılması önerilir” dedi.

Bir diğer yaygın sorun ise konjonktivit, yani gözde sulanma, kızarıklık ve çapaklanma ile kendini gösteren bir hastalıktır. İpçioğlu, “Kış aylarında gribal enfeksiyonların artışıyla birlikte viral konjonktivitin görülme sıklığı artmaktadır. Toplu yaşam alanlarında risk artar. Hastalık genellikle tek gözde başlar, ardından diğer gözde de belirtiler görülür. Gözün korneasını etkileyebileceğinden hemen bir göz hekimine başvurulmalıdır” şeklinde uyarıda bulundu. Korunmak için gözlerin ovulup kaşınmamasını, başkalarına ait havlu ve makyaj malzemelerinin kullanılmamasını ve el hijyenine dikkat edilmesini önerdi.

Kış aylarında ultraviyole ışınlarının risklerine de dikkat çeken Op. Dr. İpçioğlu, “Soğuk hava, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerini azaltmaz. Karların yansıması bu etkileri artırır. Uzun süre dışarıda kalan çocuklar, açık havada çalışanlar ve kar sporları yapanlar risk altındadır. Güneş ışığına bağlı olarak yaşa bağlı katarakt, makula dejeneresansı ve göz çevresi cilt kanserleri gibi hastalıklar ortaya çıkabilir” dedi.

Kaynak: İHA